Публікація

Що заважає встановити точну кількість загиблих у Маріуполі?

Понад 20 тисяч людей загинуло у Маріуполі під час боїв за місто у 2022 році. Таку цифру озвучував міський голова Вадим Бойченко. Водночас лунали припущення, що кількість жертв військової агресії Росії, може сягати ста тисяч. На даний момент документаторам УГСПЛ вдалось документально підтвердити загибель 3,5 тисяч людей. Якою може бути реальна цифра і чи буде вона колись названа? Своєю думкою з Радіо Свобода «Новини Приазов’я» поділився виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко. 

Воєнні злочини, які росіяни скоюють на території України після повномасштабного вторгнення, документатори УГСПЛ фіксують в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна». На даний момент у базі вже зібрано понад 64 тисячі епізодів. 

Документаторам УГСПЛ зафіксували загибель 3,5 тисяч українців у Маріуполі. До цієї статистики потрапили ті люди, чия смерть підтверджена.

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ

Ми не знаємо який це відсоток від справжньої цифри. Може  бути 10% або 5%, або 20%. Ніхто цього зараз не скаже. Частина людей виїжджала на територію окупованих Донецької, Луганської областей. Частина – до Криму, частина – у Запоріжжя. Не завжди вони навіть повідомляли, що живі. І знов-таки, велика частина людей стали жертвами, загинули навіть без того, щоб їхні тіла були знайдені і поховані. Оця латентність статистики не дозволяє абсолютно точно показати масштаб цієї трагедії,зазначив Олександр Павліченко. 

На думку правозахисника, цифра загиблих у Маріуполі не буде відомою ніколи. На встановлення цієї статистики впливає величезна кількість факторів. Від військової агресії росіян гинули цілими сім’ями і повідомити про втрати вже нікому. Від деяких людей залишились лише фрагменти тіл. Нерідко загиблих хоронили у братських могилах без документів. Через два роки, якби до місць захоронень і був доступ, тіла в тому стані, що важко встановити кому належать. Окрім того, росіяни знищують сліди своїх злочинів. Вони зносять залишки зруйнованих будинків, зачищають території і таким чином знищують будь-які докази. 

Не варто також забувати і про той факт, що українці гинули не лише від куль та снарядів, а від тих умов, в яких доводилось виживати, коли росіяни оточили місто і залишили його без допомоги. 

– Ми ж розуміємо, що це була незвичайна стресова ситуація, відповідно загострення всіх хвороб і неможливість отримувати належний догляд. Знаємо, що не було навіть води, зливали воду з батарей і пили. Це теж був такий фактор, який фактично створював жахливі й неможливі умови для перебування в місті. Весь комплекс цих факторів створив умови пекла для тих цивільних, яким не дали можливість евакуюватися зеленими коридорами, – наголосив Павліченко.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пишеTelegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: