Публікація

Родину ВПО з трьома дітьми позбавили державної допомоги

За юридичною допомогою до громадської приймальні УГСПЛ в Ужгороді звернулась переселенка з Луганщини Наталія. Разом з трьома дітьми вона покинула дім в перші дні після повномасштабного вторгнення Росії. Евакуаційним поїздом родина приїхала на захід України, звідки попрямувала на україно-словацький кордон. Через заборгованість по кредитах Наталія мала відкрите виконавче провадження, тож її не випустили з України. Так уся родина залишилась в Ужгороді, де мешкає і нині. Восени 2023 року місцеве управління соцзахисту населення припинило нарахування виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) начебто тому, що діти Наталії виїхали з України. Правозахисники довели, що родина має право на виплати. Як це вдалося – розповіла адвокат громадської приймальні УГСПЛ в Ужгороді Наталія Орбан. 

Луганчанка Наталія мати трьох дітей, одна з яких вже повнолітня. Звесни 2022 року родина проживає у одному з ужгородських гуртожитків для переселенців. Молодша відвідує садочок, старші навчаються дистанційно. Нараховувати родині фінансову підтримку від держави департамент соціального захисту Ужгородської міськради перестав, мотивуючи тим, що діти перетнули державний кордон. 

Наталія Орбан, адвокат громадської приймальні УГСПЛ в Ужгороді
Наталія Орбан, адвокат громадської приймальні УГСПЛ в Ужгороді

– Відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ України була створена база даних «Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України, в’їхали на тимчасово окуповану території або виїхали з такої території». Департамент соціального захисту Ужгородської міської ради міг би звернутись із запитом і отримати підтвердження чи спростування факту перетину кордону. Але, на жаль, його фахівці цього не зробили і «делегували» це Наталії, – розповідає адвокат громадської приймальні УГСПЛ в Ужгороді Наталія Орбан. 

Наталія Орбан направила адвокатський запит до Державної прикордонної служби України, щоб отримати інформацію про родину Наталії. У відповідь правозахисникам надали інформацію, що ані вона, ані двоє її неповнолітніх дітей з 24 лютого 2022 року не виїжджали за межі країни та не перетинали лінію розмежування з тимчасово окупованими територіями. 

– Зі старшою ж донькою, яка нині вже повнолітня, виникли питання. Справа у тому, що перетинати кордон діти старші за 16-ть років могли і самостійно. В перші дні, коли був великий потік біженців, все було у метушні. Донька Наталії заявила прикордонникам, що вона хоче покинути Україну, але після того, як її маму не випустили, не пройшла кордон. Але через якусь невідому технічну причину її дані так і залишились у базі, – пояснює Наталія Орбан. 

Оскільки дівчина навчається дистанційно і, фактично, у навчальному закладі не можуть підтвердити її місце перебування, то юристи запропонували таке рішення: адміністрації гуртожитка скласти акт і тим самим підтвердити те, що дитина проживає з матір’ю в Ужгороді. З цим документом пані Наталія звернулась до Держприкордонслужби України. Нині жінка чекає, коли прикордонники виправлять технічну помилку і приберуть дані доньки з бази. Щодо неї та двох неповнолітніх дітей, то управління соцзахисту поновило нарахування допомоги після надання документів, які допомогли отримати юристи УГСПЛ. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: