Публікація

Реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації

Вже не перший день в Україні стоїть проблема реформування державних і комунальних засобів масової інформації і скоріше за все ця проблема буде актуальною ще не один рік, оскільки це реформування несе разом з собою несе величезну кількість питань як правового так і економічного змісту. Все це разом приводить до необхідності усестороннього обговорення принципів і методів реформування, і загалом потрібності такої реформи.

Саме цій меті було присвячено проведення міжнародної конференції „Реформування ЗМІ в Україні: Проблеми та перспективи”, яка була організована Національною спілкою журналістів України, Незалежною медіа профспілкою України, Шведською спілкою журналістів, Міжнародної федерацією журналістів, Профспілкою хорватських журналістів, Шведським агентством з міжнародного розвитку та співпраці (SIDA). У конференції прийняли участь громадські об’єднання, які захищають права журналістів, представники державних органів, київських і регіональних засобів масової інформації. Також від УГСПЛ прийняв участь у цьому заході Максим Щербатюк.

Основними темами обговорення стали:
– законодавчі ініціативи направленні на реформування ЗМІ, зокрема особливо гостро обговорювався законопроект Міністерства юстиції України „Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, а також пропозиції Національної спілки журналістів до цього проекту;
– принципи і методи реформування державних і комунальних ЗМІ, під час дискусії наводились, як позитивні приклади, так і негативні такого реформування, крім того іноземні організації ділилися своїм досвідом реформування ЗМІ;
– економічні аспекти реформування, особливості діяльності реформованих ЗМІ;
– проблеми соціальних гарантій для журналістів реформованих ЗМІ;
– діяльність профспілок для захисту прав журналістів.

Ця конференція стала особливо важливою для регіональних друкованих ЗМІ, які мали змогу поділитися своїми проблемами з колегами, а також знайти однодумців для спільного їх вирішення. Крім того, присутність іноземних колег, які подавали приклад, як чином необхідно проводити реформування, чого остерігатись давало розуміння що реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ необхідно для України.

Також на конференції обговорювались окремі результати пілотного проекту по реформуванню ЗМІ, які в своїй більшості є позитивними, що підтверджували виступи редакторів газет, які прийняли у ньому участь.

Як висновок, можна зазначити, що надзвичайно важливим для створення в Україні вільного конкурентного середовища в інформаційній сфері є припинення заснування преси органами влади місцевого самоврядування як інструменту політичної пропаганди, а також покращення економічного стану вітчизняних друкованих ЗМІ. І з метою досягнення цього завдання необхідно створити відповідні економічні передумови для незалежної діяльності друкованих ЗМІ, ввести в дію закони про роздержавлення, внести зміни та доповнення до чинного законодавства у сфері інформаційних відносин та діяльності ЗМІ, а також забезпечити дотримання соціальних прав та гарантій журналістів.

Максим Щербатюк
УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: