Публікація

Притягнення до кримінальної відповідальності у справах in absentia: які аспекти треба враховувати?

Збройна агресія Росії та окупація частини території України, що тривають з 20 лютого 2014 року, збільшили кількість фактів колабораційної діяльності на окупованій території. Як результат – кількість зареєстрованих та розслідуваних кримінальних проваджень теж зросла. Ускладнюють розслідування і те, що агресія й окупація частини територій триває дев’ять років. Це вимагає не лише забезпечення розслідування кримінальних проваджень щодо людей, які вчинили колабораційні дії, а й попередження колабораціонізму серед тих, хто може піти на ці злочини в майбутньому.

Як забезпечити право на захист на стадії досудового розслідування за відсутності підозрюваного та як відбувається забезпечення справедливого судового розгляду та міжнародних стандартів у справах (in absentia) – у рамках серії вебінарів про колабораційну діяльність розповіли Жидков Валерій та Жила Олександр. 

Значна кількість кримінальних проваджень про злочини колабораційної діяльності закінчується заочно за відсутності підозрюваного, обвинуваченого.

При цьому окремі недоліки кримінально-процесуальної регламентації процедури in absentia не повинні ставати на заваді швидкому, повному та неупередженому розслідуванню та судовому розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Застосування процедури in absentia повинно здійснюватися відповідно до принципу верховенства права та гарантувати справедливий судовий розгляд, а також враховувати практику Європейського суду з прав людини та міжнародні стандарти з цих питань.

За підсумками вебінару експерти підготували публікацію, у якій розкрили наступні питання:

  • Особливості повідомлення про підозру та набуття статусу підозрюваного 
  • Забезпечення права на захист на стадії досудового розслідування за відсутності підозрюваного 
  • Проблеми визначення правової позиції захисника за призначенням
  • Забезпечення справедливого судового розгляду та міжнародних стандартів у справах (in absentia)
  • Проблемні аспекти повідомлення обвинуваченого (засудженого) про постановлене стосовно нього судове рішення 
  • Удосконалення процедури виклику та повідомлення про вирок у справах in absentia
  • Виконання вироку та міжнародний розшук у справах проти основ національної безпеки в порядку спеціального судочинства

Завантажити матеріал: Застосування спеціальної процедури притягнення до кримінальної відповідальності (in absentia) за колабораційну діяльність


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: