Публікація

Примусове переміщення громадян України: чи правомірні дії окупаційної влади та як діяти якщо таке порушення мало місце?

Від початку повномасштабної війни РФ проти України відомі випадки, коли представники держави-окупанта під приводом «евакуації», в примусовому порядку переміщують на територію росії чи білорусі громадян України, які опинились на захоплених ворогом територіях.

Такі випадки мали місце на території Донецької та Луганської областей, зокрема у місті  Маріуполі, коли окупаційна влада вивезла декілька тисяч місцевих жителів на територію РФ. Ці місцеві жителі, переважно жінки та діти, ховалися від бомбардувань у бомбосховищах звідки їх спочатку вивезли до фільтраційних таборів у Донецьку, Новоазовську, де громадян розділяють на благонадійних та неблагонадійних.[1] Згодом частину громадян доправляють далі до віддалених міст на території росії (Таганрог, Томськ, Ростов-на-Дону, Вороніж). При цьому у наших громадян перевірили телефони та відібрали паспорти, а взамін видали документ-розпорядження, що зобов’язує особу перебувати в певному місті, фактично позбавляючи права залишити це місто протягом двох років із зобов’язанням працевлаштуватися на визначене місце роботи.[2] Також повідомляли про випадки примусового переміщення жителів Гостомеля до Білорусі, а також створення умов, за яких у людей фактично не залишається іншого вибору, ніж виїжджати на територію країни-агресора.[3]

Крім того, нещодавно Маріупольська міська рада повідомила, що окупанти примусово вивезли в невідомому напрямку медичний персонал та пацієнтів, а також інших місцевих жителів, які ховалися від обстрілів і перебували в підвалах Маріупольської місцевої лікарні №1.[4] Також відомий випадок про примусове переміщення на територію окупованого Донецька дітей без батьків, які були вивезені окупантами з Маріуполя.[5]

Таким чином, примусове переміщення українських громадян за межі території України є свавільним актом з боку окупантів і вочевидь не переслідує законні цілі.

 

Вказані дії є порушенням міжнародного гуманітарного права, а  саме ст. 49 Женевської конвенції (IV) про проводження із цивільним населенням 1949 року та ст. 85 Додаткового протоколу (І) до конвенції від 1977 року, якими заборонено, не залежно від мотивів, здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави.

Згідно з положеннями Женевської конвенції (ІV) про проводження із цивільним населенням 1949 року такі дії можуть проводитися лише для забезпечення безпеки населення або у разі якщо це зумовлено особливо вагомими причинами військового характеру. Однак наголошуємо, що наразі жодних підстав для цього немає, а тому окупаційна влада свавільно переміщує місцеве населення на власну територію.

 

Водночас насильницьке переміщення населення або депортація окупаційною владою РФ може бути кваліфіковане як злочин проти людяності або воєнний злочин відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Водночас термін «насильницьке», що вживається у Римському статуті, не обмежується застосуванням сили і може включати в себе погрозу силою або примушування, викликане, наприклад, страхом перед насиллям, грубим примусом, затриманням, психологічним тиском або зловживанням владою щодо такої особи або осіб, або використання обстановки, що характеризується примусом.

Наразі правоохоронні органи України розпочали відповідне кримінальне розслідування і разом з низкою правозахисних організацій документують такі порушення для передачі цих відомостей прокурору Міжнародного кримінального суду та в подальшому притягнення вищого політичного та військового керівництва РФ до відповідальності.

 

Крім того, такі дії становлять порушення, зокрема, ст. 3 та 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які гарантують право не бути підданим нелюдському і такому, що принижує гідність поводженню та право на повагу приватного та сімейного життя, а також ст. 2 Протоколу №4 до Конвенції, яка гарантує право вільно пересуватися і вільно вибирати місце проживання на території будь-якої держави, право залишати країну та заборону вислання із території, громадянином якої є особа. Відповідно, кожен чиї гарантовані Конвенцією права були порушені має право звернутися до Європейського суду з прав людини.

Звертаємо увагу, що не зважаючи на те, що 16 березня 2022 року РФ була виключена з Ради Європи, проте Європейський суд з прав людини продовжує приймати та розглядати заяви проти РФ щодо порушень, які мали місце до 16 вересня 2022. Детальніше про порядок звернення до Європейського суду з прав людини ми писали в нашому матеріалі Інструкція щодо захисту в європейському суді з прав людини прав, порушених під час збройного конфлікту.

 

Як діяти українцям у разі примусового переміщення на територію РФ?

На сьогодні відомо, що на території днр, через яку наших громадян вивозять на територію росії, створені фільтраційні табори в яких проводять незаконні перевірки українських громадян. Тому людям, які стали жертвами депортації і примусового переміщення на територію РФ подбати про власну безпеку – видалити всю інформацію з телефону, яка може здатися підозрілою чи може бути неправильно трактована окупантами. Така інформація може включати, наприклад, обговорення політичних питань, засудження агресії росії чи політики путіна, видалити чати в месенджерах, в яких може міститися така інформація, видалити фото військової техніки чи руйнувань.

Варто також попередньо записати і зберегти контакти своїх родичів, друзів чи інших близьких осіб на випадок якщо телефон заберуть.

Також необхідно подбати про захищеність профілів в соціальних мережах і месенджерів, наприклад, встановити двофакторну ідентифікацію, закрити профіль, видалити чати, які потенційно можуть бути розтлумачені окупантами як підозрілі.

У разі проведення допиту варто поводитися спокійно, відповідати на поставлені питання нейтрально, не вступати в сварку, не обговорювати політичні питання та не реагувати на провокації. При цьому за можливості варто уникати надання іншим особам Вашого паспорту чи інших особистих документів для проставлення печаток чи інших відміток. Крім того, було б добре, якби у Вас збереглися копії усіх ваших особистих документів в паперовому та/або електронному вигляді.

За першої нагоди варто повідомити про своє місцезнаходження родичам, друзям чи близьким особам, які перебувають на території України і можуть звернутися до відповідних державних органів.

Водночас Міністерство закордонних справ та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій радять за можливості повідомити свої дані найближчому посольству України за кордоном в сусідніх державах або державах можливого транзитного проїзду.

Наразі правових обмежень на виїзд з території росії немає, а тому громадяни України потенційно можуть виїхати до сусідніх держав. Зауважимо, що Естонія, Латвія, Литва приймають всіх громадян України з паспортами України (зокрема, паспортами старого зразка, паспортами для виїзду закордон (в тому числі небіометричним), а також паспортами строк дії яких закінчився та іншими документами, які посвідчують особу).

 

Як діяти у разі якщо Вам відомо про випадки примусового переміщення українців?

У разі якщо Вам стало відомо про випадки примусового переміщення громадян України на територію росії необхідно перш за все повідомити відповідні державні органи:

  • звернутися із заявою про злочин до правоохоронних органів – поліції, прокуратури чи Служби безпеки України;
  • звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на електронну адресу [email protected] або зателефонувавши на Гарячу лінію 0 800 50 17 20;
  • заповнити форму повідомлення на сайті https://warcrimes.gov.ua, який був створений Офісом Генерального прокурора для документування воєнних злочинів;

 

Також варто повідомити про такі випадки безпосередньо на електронну адресу Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, який збирає докази вчинення воєнних злочинів в Україні – [email protected].

 

Водночас Ви можете звернутися до об’єднання правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку” ([email protected]), до складу якої увійшли 23 українських правозахисних організацій, серед яких й Українська Гельсінська спілка з прав людини,  які збирають та документують воєнні злочини вчинені росією під час війни в Україні та надають юридичну допомогу.

 

За можливості надайте детальну інформацію про те звідки відбувалося вивезення, в яких містах знаходилися фільтраційні табори, куди саме відправили після так званої перевірки, а також інформацію про окупантів, які причетні до примусового переміщення, зокрема приналежність до певного органу влади, звання, особисті дані чи позивні. Ця інформація сприятиме розслідуванню відповідних воєнних злочинів та притягненню винних до відповідальності.


[1] Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, «Примусова евакуація росією маріупольців – злочин проти цивільного населення, – Ірина Верещук». Доступно за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/primusova-evakuaciya-rosiyeyu-mariupolciv-zlochin-proti-civilnogo-naselennya-irina-vereshchuk

Zaxid.net, «Окупанти силоміць вивозять людей з Маріуполя на територію Росі». Доступно за посиланням: https://zaxid.net/okupanti_silomits_vivozyat_lyudey_z_mariupolya_na_teritoriyu_rosiyi_n1538934

[2] ZMINA.Info, «Чому так звана “евакуація” маріупольців до Росії є воєнним злочином». Доступно за посиланням:https://zmina.info/columns/chomu-tak-zvana-evakuacziya-mariupolcziv-do-rosiyi-ye-voyennym-zlochynom/

Повідомлення Маріупольської міської ради. Доступно за посиланням: https://t.me/mariupolrada/8913

[3] Медійна ініціатива за права людини, «Окупувати території і вивезти людей до білорусі та росії: чому це воєнний злочин, і хто за нього буде відповідати». Доступно за посиланням: https://mipl.org.ua/okupuvati-teritori%D1%97-i-vivezti-lyudej-do-bilorusi-ta-rosi%D1%97-chomu-ce-voyennij-zlochin-i-xto-za-nogo-bude-vidpovidati/

[4] Radio Svoboda, «У Маріуполі військові РФ насильно вивезли лікарів та пацієнтів із лікарні – мерія». Доступно за посиланням: https://www.radiosvoboda.org/a/news-mariupol-likarnia-vyvezennia/31772060.html

[5] Укрінформ, «У лікарні окупованого Донецька перебувають діти з Маріуполя без батьків – очевидці». Доступно за посиланням: https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3440844-u-likarni-okupovanogo-donecka-perebuvaut-diti-z-mariupola-bez-batkiv-ocevidci.html

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: