Публікація

Презентація коаліційного тіньового звіту з виконання Міжнародного пакту про громадянські та політичні права в Україні

23 січня 2019 року Коаліція організацій з Мережі хабів України та Мережі правового розвитку презентувала тіньовий звіт про виконання Україною Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

«Тіньовий звіт, який готують громадські організації і який доповнює урядовий звіт, допомагає перевірити й збалансувати існуючу систему. Цей процес не конче має бути суперечливим. В ідеалі, має відбуватися діалог між громадянським суспільством і урядом. Сьогоднішня презентація звіту є дуже своєчасною, адже саме зараз обговорюється Національна стратегія у сфері прав людини, і думка громадянського суспільства має бути відображена в ньому. Важливо, аби громадянське суспільство мало незалежний голос, проте не менш важливо, аби було позитивне розуміння існуючих можливостей і обмежень щодо впровадження рекомендацій», – зазначив радник ПРООН з питань демократичного врядування Маркус Бранд на круглому столі “Без тіні сумнівів”, який був присвячений презентації звіту.

Заступник Міністра юстиції Сергій Петухов у вітальному слові звернув увагу, що з моменту створення Директорату з прав людини, міністерство юстиції має можливості формування якісної політики у сфері прав людини. “Ми сприймаємо рекомендації, і всі слушні рекомендації, які реально втілити, ми готові впроваджувати”- зазначив він.

Заступник Міністра юстиції Сергій Петухов

Результати напрацювань та рекомендації щодо покращення ситуації із забезпеченням прав людини представили автори тіньового звіту у тематичних дискусіях.

Ірина Бірюк, представниця Чернігівського громадського комітету з прав людини (УГСПЛ) зазначила, що: “За даними Міжнародної організації з міграції понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Більшість осіб, що у 2017 році  були визнані постраждалими від торгівлі людьми зазнали трудової експлуатації (відповідно 90% та 68,7% від загальної кількості) Проблема торгівлі людьми залишається актуальною, в тому числі, і для України. 2017 рік був проголошений Роком боротьби з торгівлею людьми. Багато роботи в цьому напрямі роблять як державні, так і громадські інституції, однак ще є над чим працювати. ”

Петро Бурлаченко, керівник ГО «Центр права»

“Чешський президент Вацлав Гавел сказав: яке відношення до ромів, такий і рівень демократії” – такими словами розпочав свою презентацію Петро Бурлаченко, керівник ГО «Центр права». У своєму виступі  він окреслив проблемні питання отримання свідоцтв про народження та паспортів ромами, не обґрунтованих обшуків і затримань ромів  та створення незаконної бази ромів у правоохоронних органів.

Інга Дуднік, виконавча директорка ГО “Територія успіху”(УГСПЛ): “ Людина, опинившись за гратами практично позбавлена можливості отримати медичну допомогу. Відсутні фахівці, найнеобхідніше обладнання. Доступ до медичних препаратів обмежений.”

Роман Рачок, Подільська правова ліга

Роман Рачок, адвокат Подільської правової ліги зауважив, що як свідчить аналіз звернень ВПО до громадської приймальні ГО «Подільська правова ліга», порушення пенсійних прав впевнено займає перше місце як за кількістю звернень, так і за рівнем соціальної напруги.

Тетяна Дурнєва, виконавча директорка ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”: “Тривале виключення громадян з процесів участі в виборах призводить до маргіналізації цих людей, до підвищення рівня конфліктності в суспільстві та перешкоджає соціальній згуртованості в громадах. Верховна Рада має невідкладно усунути всі перешкоди для повноцінної участі внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян у всіх видах виборів, зокрема, прийнявши законопроект №6240”.

Тетяна Дурнєва, виконавча директорка ГО “Група впливу”

Підводячи підсумки, виконавчий директор Мережі правового розвитку Євген Полтенко підкреслив, що вперше тіньовий (альтернативний) звіт про виконання Україною Міжнародного пакту про громадянські та політичні права підготувала коаліція організацій, які працюють “в полях”. Для конструктивного діалогу з державою та місцевим самоврядуванням експерти двох мереж дослідили проблематику та аргументували рекомендації щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, ромів, людей, що знаходяться в місцях позбавлення волі, дітей, та осіб, що постаждали від торгівлі людьми.

Із повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням: goo.gl/Fg4Fz5

Відеозапис круглого столу: goo.gl/7tPGok

Фото та відео підготував Олег Шинкаренко (УГСПЛ)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: