Публікація

Презентація Доповіді «по справі 26 лютого» на Дні Криму у Верховній Раді

«Справа 26 лютого» має неабияку важливість для розуміння процесів, які продовжують відбуватись в окупованому Криму вже четвертий рік. Насильницькі зникнення, незаконні арешти, обшуки та сфабриковані обвинувачення.

26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради АР Крим в м. Сімферополь пройшли два мітинги, організовані партією «Русское Единство» та Меджлісом кримськотатарського народу. Цілі заявлених мітингів по суті відображали різні погляди на статус Криму. В ході зборів загинуло двоє людей та окремі учасники отримали тілесні ушкодження. Події 26 лютого 2014 передували анексії півострова, а їх наслідком є політично вмотивоване кримінальне переслідування кримськотатарських активістів за начебто організацію та участь в масових заворушеннях. Всього в рамках справи «26 лютого» звинувачується 9 осіб. До кримінальної відповідальності притягнуто виключно учасників «проукраїнського» мітингу.

Георгій Логвинський представляє круглий стіл
Георгій Логвинський представляє круглий стіл
DSC_9836
Мустафа Джемілєв

У грудні 2015 року сформовано Міжнародну експертну групу з представників 6 правозахисних організацій з 4 країн для підготовки Доповіді по «справі 26 лютого». За результатами роботи протягом року група експертів підготувала детальну реконструкцію мітингів 26 лютого 2014 року перед ВР АРК, а також правовий аналіз цих подій та їх наслідків з урахуванням міжнародних норм в області прав людини. Доповідь також містить висновки та рекомендації експертної групи, які адресовані владі України та Російської Федерації.

Вперше Доповідь була презентована на круглому столі під час «Дня Криму», який 23 лютого організували Українська Гельсінська спілка з прав людини та Віце-президент ПАРЄ, народний депутат Георгій Логвинський.

Учасниками круглого столу, на якому була презентована Доповідь, були  Сергій Остаф – експерт ОБСЄ та Ресурсного центру з прав людини (CReDO, Республіка Молдова); Володимир Яворський – юрист, експерт з питань свободи мирних зібрань; Дар’я Свиридова – юрист Української Гельсінської спілки з прав людини; заступник голови Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат Георгій Логвинський; народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров; народний депутат Мустафа Джемілев; радник Міністра інформаційної політики України Юлія Каздобіна; а також виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко, директор Адвокаційного центру Спілки Борис Захаров, адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов (Росія) та інші.

DSC_9691
Борис Захаров та Аркадій Бущенко

Окрім реконструкцій та правового аналізу подій 26 лютого 2014 року, доповідь містить рекомендації для України та Російської Федерації, а також недержавних організацій. Під час круглого столу юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова наголошувала, що українські правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, в той же час його не має права провидити РФ.

«Усі матеріали ми направимо до Міністерства юстиції України, до Прокуратури АРК та Офісу Омбудсмена», – підкреслила Дар’я Свиридова.

DSC_9745
Дар’я Свиридова представляє доповідь на круглому столі

Експерт ОБСЄ та ресурсного центру з прав людини CReDO (Молдова) Сергій Остаф заявляв, що реконструкція та детальний правовий аналіз подій у Сімферополі дозволяють стверджувати, що мітинги на площі перед ВР АРК не містили ознак масових заворушень. Він зауважив, що дії міліції під час подій були досить пасивними та в основному зводились до спостереження за подіями.

DSC_9753
Сергій Остаф

За словами експерта з мирних зібрань Володимира Яворського, найбільші конфлікти між учасниками двох мітингів виникали тоді, коли міліція знімала розмежувальний «кордон» між ними. Він зазначив, що причину таких дій правоохоронців встановити не вдалось.

Експерт підкреслив, що за міжнародними стандартами, ці зібрання не можуть бути кваліфіковані як немирні або насильницькі.

«Випадки насильства не мали системного характеру і не підбурювались організаторами», – зауважив Володимир Яворський. Також він наголосив на необхідності ефективного розслідування з боку України подій 26 лютого та дій представників правоохоронних органів під час мітингів.

Прокурор Криму Гюндуз Мамедов повідомив, що співробітники прокуратури виявили сім правоохоронців, що допустили недбалість 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради на півострові. Він додав, що при проведенні досудового розслідування отримані докази причетності так званої «самооборони Криму» до організації незаконного перешкоджання проведенню мирного зібрання.

DSC_9781
Гюндуз Мамедов та Микола Полозов

 

«В цілому кримінальне провадження відкрите за статтями державної зради, посягання на територіальну цілісність України, нанесення тяжких тілесних ушкоджень мітингувальникам, недбалість співробітників правоохоронних органів», – резюмував прокурор.

За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, Доповідь експертів, презентуючи події 26 лютого у сукупності різних аспектів, показала їх по-новому, але не змінила його розуміння, що громадянське суспільство Криму тоді діяло вірно стосовно виступів депутатів Верховної Ради Кримущодо проведення незаконного референдуму про статус Криму.

DSC_9787

У круглому столі взяв участь російський адвокат Микола Полозов, захисник Ахтема Чийгоза. Він озвучив відкрите звернення А. Чийгоза щодо сфабрикованих справ та переслідувань кримських татар з боку окупаційної влади. Суд над заступником голови Меджлісу та іншими кримськотатарськими активістами у «справі 26 лютого» триває.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: