Публікація

Прес-конференція з нагоди 40-річчя Української Гельсінської Групи (ФОТО)

7 листопада в прес-центрі Укрінформ відбулась прес-конференція, присвячена 40-річчю від дня створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод, відомої також як Українська Гельсінська група.

На заході виступили Левко Лук’яненко – один із засновників Української Гельсінської групи, дисидент та політв’язень, Василь Овсієнко – член УГГ, політв’язень, публіцист, історик дисидентського руху, член спостережної ради Української Гельсінської спілки з прав людини, Раїса Руденко – секретар УГГ,  Йосиф Зісельс – член УГГ, дисидент, український громадський діяч, а також Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті.

Учасники прес-конференції розповіли про умови та історію виникнення українського правозахисного руху. Створення Укранрезонувало з історичними тенденціями у світі. Важливими аспектами теми, про які йшлося виступаючим – унікальність публічної діяльності УГГ, традицію національно-визвольної боротьби, невпинні переслідування з боку радянської влади. Так Левко Лук’яненко зробив акцент на важливості першочергової публічності УГГ, яка не була підпільною організацію. Заявивши про себе, засновники Групи вказували свої персональні дані. Йосиф Зісельс також зазначив, що УГГ знаменувала собою продовження національно-визвольної боротьби. За його словами, збройний формат цієї боротьби продовжив націонал-демократичний. Цікавим щодо на цього, на погляд правозахисника є те, що Група поєднала як колишніх націоналістів, так і колишніх комуністів.

dsc_3624

dsc_3630

dsc_3591

dsc_3650

dsc_3657

dsc_3600

dsc_3617

dsc_3635

logo_kyiv_high_resolution

 1

 

 

 

 

 

Захід відбувся за підтримки Посольства Швеції в Україні та в рамках проекту Фонду Чарльза Мотта «Право на участь», що реалізується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: