Публікація

Правова абетка: облік та перевірка ВПО

ВПО із луганської та донецької областей і Криму можуть отримати підтримку від держави тільки якщо погодяться на регулярну перевірку. Правозахисники розповідають, як саме це має відбуватися

59 випуск подкасту Олега Шинкаренка та Олени Сапожнікової «Правова абетка» виходить за підтримки мережі громадських приймалень та Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини. Цей випуск із координатором громадської приймальні у Краматорську Олександром Кадієвським присвячений питанням перевірки внутрішньо переміщених осіб за місцем реєстрації.Олег Шинкаренко: Постанова уряду №509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» здається порушує права людини на приватне життя, адже там сказано, що органи влади можуть перевірити чи дійсно ви мешкаєте за вказаною адресою. Для цього ви зобов’язані впустити перевіряючих до квартири, де ви наразі мешкаєте, аби вони переконалися, що це насправді так. Олександре, а наскільки ця процедура є обов’язковою? Чи це ж просто дійсно порушення прав людини?

Олександр Кадієвський // Громадське Радіо

Олександр Кадієвський

Олександр Кадієвський: Ну, в чомусь я можу з вами погодитися, це дійсно так і є, це порушення прав людини. Ну, можна сказати, що є певна дискримінація внутрішньо переміщених осіб, але, на жаль, ми будемо називати речі своїми іменами, то в такому випадку, якщо внутрішньо переміщена особа не зробить цього, щодо неї зупиняться виплати. Тому внутрішньо переміщені особи поставлені в такі умови, що вони повинні надати перевіряючим доступ, підтвердити тобто, і пустити перевіряючих, щоб вони підтвердили факт, що вони дійсно проживають за даною адресою, що вони там знаходяться.Олег Шинкаренко: Хочеш грошей? Відкривай двері і показуй все.

Олександр Кадієвський: Так, так.

Олег Шинкаренко: А що взагалі відбувається під час такого візиту?

Олександр Кадієвський: Ну, під час такого візиту, візит здійснюється, створюється певна група осіб, які виїжджають за місцем проживання. До цього вони встановлюють…

Олег Шинкаренко: А що за група осіб? Хто туди входить?

Олександр Кадієвський: До цієї групи осіб входять працівники УПСЗН.

Олег Шинкаренко: Що це таке?

Олександр Кадієвський: Управління з питань соціального захисту населення. Саме з цих спеціалістів складаються вказані групи.

Олег Шинкаренко: А як багато їх має бути?

Олександр Кадієвський: Цей перелік невизначений. Скільки їх має бути на певній території? Це, напевно, безпосередньо саме управління соціального захисту населення саме вказує, відповідно до кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживають на вказаній території.

Олег Шинкаренко: І от вони заходять у вашу квартиру, яку ви вочевидь винаймаєте, і що вони можуть перерахувати буквально тарілки у всіх шафах, заглядати, що у вас в холодильнику, що у вас на обід, так?

Олександр Кадієвський: Ну, це вже ні.

Олена Сапожнікова: Може, пригостити попросити?

Олександр Кадієвський: Пригостити, ні, це не входить до їхніх обов’язків. До їхніх обов’язків входить лише перевірка, чи саме внутрішньо переміщена особа, яка зареєстрована і отримує допомогу, проживає саме в цьому помешканні. Вони дивляться лише так візуально, не потрібно відкривати шафи, показувати шкарпетки, якісь мильні приналежності. Вони заходять, бачать, що відкрила саме та особа, надала свої документи, вони вписують складають акт і …

До обов’язків соцпрацівників входить лише перевірка, чи ВПО, яка зареєстрована і отримує допомогу, проживає саме в цьому помешканні.

Олена Сапожнікова: Чи попереджають вони про прихід?

Олександр Кадієвський: Ні, перший раз ні.

Олена Сапожнікова: А якщо людини не буде в цей момент вдома?

Олександр Кадієвський: Відповідно до чинного законодавства, я хочу сказати, вказані перевірки відбуваються не рідше одного разу на півроку. Може бути й частіше, законодавець цього не визначив.

Олена Сапожнікова: Ну, якщо уявити, вони прийшли, а немає нікого вдома.

Олександр Кадієвський: Вони мають залишити за місцем, куди вони здійснювали вихід, повідомлення.

Олена Сапожнікова: Де? В дверях?

Олександр Кадієвський: Ну, так, це або в двері або в домі…

Олена Сапожнікова: А якщо уявити, наприклад, що вони в двері цей папірець от так залишили, а хтось просто, або він впав, або хтось його забрав, і людина навіть не знала, що до неї приходили, і вона може бути позбавлена цих виплат?

Олександр Кадієвський: Так, її можуть позбавити, але по-перше, в цьому повідомленні людині надається право звернутися до управління соцзахисту населення для того, щоб вона підтвердила, що вона дійсно там проживає. Для цього і дається три дні щоб звернутися до управління соцзахисту і сказати, що вона за якихось обставин не була за місцем проживання, коли здійснювався виїзд.

Олена Сапожнікова: Дивіться, уявимо це квартира, вони якось у двері, я навіть не уявляю, куди можна в двері впихнути цей папірець, а якщо це приватний будинок, і вони навіть не змогли зайти в двір.

Олександр Кадієвський: У поштову скриньку.

Олена Сапожнікова: Немає поштової скриньки.

Олександр Кадієвський: Ну, я задавав таке питання, вказував, як саме вони це роблять. Так вони лише…

Олена Сапожнікова: В ворота.

Олександр Кадієвський: Або в ворота, у воротах фіксують.

Олена Сапожнікова: Дощ пішов, папірець змок і протягом трьох днів не попередили, все, виплат не буде.

Олександр Кадієвський: Так, можливо, виплати можуть бути, на жаль, скасовані.

Олег Шинкаренко: Скажіть, якщо таки вдалося зустрітися з тими перевіряючими, які питання мають задавати, а які їм задавати заборонено, вони не мають задавати їх?

Переліку питань до ВПО під час перевірки законодавець не встановлює.

Олександр Кадієвський: Переліку питань, відповідно до чинного законодавства, законодавець не встановлює. Вони можуть лише переконатися в тому, що особа там проживає, тобто лише оце.

Олег Шинкаренко: Ясно, скажіть, а раптом перед перевіркою ви були змушені терміново поміняти помешкання, вас буквально вигнали зі старої квартири, і ви терміново переїхали на якусь нову, що тоді робити? Не чекати ж цього перевіряючого перед дверями старої квартири постійно.

Олександр Кадієвський: Так Олеже, дійсно так. У внутрішньо переміщеної особи у якої сталося таке переміщення, вона переїхала за таких обставин, вона має повідомити управління соцзахисту населення, що вона виїхала і вказати адресу. Це робиться письмово.

Олена Сапожнікова: Зверну увагу: протягом 10 днів.

Олег Шинкаренко: А скажіть, а раптом все ж таки вдома не застали, потім ви приходите в управління соціального захисту, а вам кажуть: «Давайте довідку, де ви були? Були на морі, давайте довідку від будинку відпочинку».

Олена Сапожнікова: А якщо в магазині був?

Олег Шинкаренко: З магазину довідку.

Олена Сапожнікова: Хто довідку надасть в магазині?

Олександр Кадієвський: Ніхто не надасть, чек принести.

Олег Шинкаренко: То чи мають право взагалі вимагати таку довідку?

Олександр Кадієвський: Якщо вас не застали за місцем проживання, тобто реєстрації, то ви маєте звернутися до управління соцзахисту населення і вказати, де ви перебували в той час. Тобто показати, що я — це я, і де я був, і що я робив. Таких вимог, якщо ви дійсно є, ті обставини, що ви навели, але є і інші обставини, наприклад, внутрішньо переміщена особа була вимушена покинути територію підконтрольну Україні і виїхати за її межі. Тобто, в даному випадку можна вже показувати — це буде переміщення, тобто на ту територію з іншої території, тобто це можна таким випадком вказати.

Олена Сапожнікова: Хотіла би відзначити, з якого моменту вам потрібно взагалі очікувати таких перевіряючих. Перевірка здійснюється протягом 15-ти днів із дня отримання управлінням соціального забезпечення про призначення виплат особи, яка стала на облік ВПО або яка відновила довідку ВПО. Тобто, якщо ви знаєте цей момент, якось намагайтеся зафіксувати, і протягом 15-ти днів очікуйте, що до вас буде перша перевірка. Якось спробуйте підготуватися до неї. Наступна вже не відомо коли буде, але перша буде протягом 15 днів.

Олександр Кадієвський: Так, я вже вказував, що законодавець лише зазначив, що не рідше ніж один раз на півроку, але ці перевірки можуть бути і більше разів.

Олег Шинкаренко: Скажіть Олександре, а навіщо взагалі ці перевірки відбуваються? Що бувають якісь випадки фальсифікації, коли людина отримує допомогу на неіснуючих людей?

Олександр Кадієвський: Ну, взагалі ми всі знаємо про непоодинокі випадки таких випадків, що дійсно особи проживають на непідконтрольній території і сюди приїжджають, лише для того щоб отримати вказані виплати, при цьому вони не проживають. Для цього саме законодавець і встановив ці перевірки, щоб ідентифікувати, що саме особа проживає тут, саме за місцем проживання, саме на території України, що вона потребує цих виплат.

Олег Шинкаренко: Ті, хто проживають на непідконтрольній території, виплат ніяких не отримують?

Олена Сапожнікова: І перевірки також не приходять. Перевірки передбачені, хотіла би відзначити, щодо не всіх внутрішньо переміщених осіб, але тільки щодо тих, які отримують пенсію, щомісячне довічне грошове отримання, або довічну державну стипендію, усі види соціальної допомоги, та компенсації, матеріальне забезпечення соціальних послуг, субсидій, пільги за рахунок коштів державного бюджету та фондів загального обов’язкового соціального державного страхування, щомісячну адресну допомогу. Тобто лише до цих категорій осіб можуть прийти з перевіркою.

Олександр Кадієвський: Так, хотів би ще сказати про те, що бувають такі випадки, коли особа вимушена, я вже про це згадував, якщо особи вимушені на деякий час покинути території України, і вони подають до управління соцзахисту населення заяву про те, що вони деякий час будуть відсутні за місцем проживання. Але є такі випадки, теж до нас зверталися за такими консультаціями, що особа, наприклад, коли вже знаходилась на непідконтрольній території, у них, наприклад, хворіли родичі, і виїзд був неможливий. Тому особа мала надати ті документи, які завірені тією стороною, і після цього вони приходили до управління соцзахисту населення, і їм могли поновити виплати. Але виплати поновляються через 2 місяці.

Олег Шинкаренко: Я чув про такі випадки, коли органи соцзахисту для власної зручності складають графік, згідно з яким внутрішньо переміщені особи змушені приходити та відмічатися в певний час, певного дня, кожного місяця. Інакше вони ризикують втратити соціальну допомогу. Чи це законно?

Олександр Кадієвський: Ну, як юрист скажу, що це незаконно.

Олег Шинкаренко: І що тоді робити?

Олександр Кадієвський: Працівники управління соцзахисту населення це роблять для спрощення своєї роботи. Але в деяких випадках це може бути зручно і для самих внутрішньо переміщених осіб, щоб їм сказали в який їм день прийти, і вони в цей день прийшли і відмітились, і пішли. Але це беззаперечно незаконно.

Олег Шинкаренко: Скажіть, а якщо інспектор поводиться не гідно або влаштовує обшук, питає те, що він не має питати, розпочинаються взагалі якісь неприємні моменти спілкування із ним, куди на його дії можна поскаржитися?

Олександр Кадієвський: Ну, крім того, що ви назвали Олеже, можливо тут буде і незаконне складання акту про відсутність особи за місцем проживання, такі випадки також є, я потім зупинюся на цьому.

Олег Шинкаренко: А от розкажіть одразу, що таке незаконне складання акту про відсутність?

Олександр Кадієвський: Вони складають акт, що особа відсутня за місцем проживання, тобто вказується про те, що було залишено повідомлення, що виходила на певну адресу група, але не застала внутрішньо переміщену особу. Вони залишають повідомлення, а потім здійснюють додаткову перевірку. При цій додатковій перевірці вони вже зупиняють виплати на певний час, тобто особа не з’явилася — вони зупинили виплати.

Олег Шинкаренко: А насправді вона там була?

Олександр Кадієвський: Так, особа була, це по-перше, а група, яка здійснювала цей вихід, здійснювала вихід, не виходячи з кабінету.

Олег Шинкаренко: Тобто, це була фальшива перевірка?

Олександр Кадієвський: Так, це була така перевірка. Було вказано лише на те, що нібито перевіряючим не було зазначено чи то був проспект, чи то була вулиця.

Олена Сапожнікова: Але ж цей акт треба оскаржити і до суду.

Олександр Кадієвський: Так.

Олена Сапожнікова: Казати, що він неправомірний.

Олександр Кадієвський: В даному випадку, начальник його скасував.

Олена Сапожнікова: Відразу скасував?

Олександр Кадієвський: Так, були поновлені виплати.

Олег Шинкаренко: А чи має особа право отримати копію документа про цю перевірку? Це якийсь акт? Чи що взагалі складають, коли перевіряють?

Олександр Кадієвський: Складається акт щодо житлово побутових умов. Він діючий вже досить тривалий час, скільки є України, стільки є вказаний акт. Ніякого нового акту не було.

Олег Шинкаренко: Що туди записують?

Олександр Кадієвський: Вказується лише, що було здійснено комісію, у складі скількох осіб, дата, час, адреса, і що саме за цією адресою. Тобто встановлено там особу, місце проживання — і все.

Олена Сапожнікова: А можуть вони фотографувати особу, що вона була в цьому приміщенні?

Олександр Кадієвський: Ну, я таких випадків не чув від осіб, але, напевно, це буде незаконно.

Олег Шинкаренко: Скажіть ще, які документи має пред’явити інспектор? Що там має бути написано, щоб раптом не стати жертвою шахраїв або грабіжників?

Олександр Кадієвський: Ну, по-перше, інспектори мають службові посвідчення, що вони є працівниками або інспекторами управління соцзахисту населення. Це їхні службові посвідчення, може при них бути група в складі кого, тобто це рішення начальника про складання певної групи.

Олена Сапожнікова: Там мають бути фотографії на цьому посвідченні?

Олександр Кадієвський: В посвідченні – беззаперечно.

Олена Сапожнікова: На одному з кутів цієї фотографії має стояти печатка управління.

Олександр Кадієвський: Печать управління соцізахисту, що це дійсно ця особа.

Олена Сапожнікова: Синя печтка, зверніть увагу, що синього кольору, щоб це не була підробка.

Олег Шинкаренко: Розкажіть, будь ласка, з якими питаннями і проблемами до вас у приймальню звертаються громадяни щодо їх перевірок за місцем реєстрації?

Олександр Кадієвський: Ну, всі наші звернення, про які я тільки говорив, це такі звернення щодо осіб, які дійсно вказують на те, що вони дійсно за деяких обставин виїжджають і не можуть вчасно повернутися на території, «що їм робити», «і що робити щоб їм не скасували виплати», і таке інше. Більшість звернень саме з таких питань, що доводять до нашої приймальні.

Олена Сапожнікова: Оскільки ми Правова Абетка, то я хотіла би визначити, що внутрішньо переміщені особи, відповідно до закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», це громадяни України, іноземці або особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах та мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті, або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Скажіть, будь ласка, до вас коли приходять внутрішньо переміщені особи, ви якось фіксуєте, який відсоток із загальної кількості осіб, які до вас звертаються, є внутрішньо переміщеними особами? Чи у вас усі там внутрішньо переміщені особи приходять?

Олександр Кадієвський: Напевне, це 90% внутрішньо переміщені особи, інші — це особи місцеві, які звертаються, якщо вони чули про нас, про нашу допомогу, але більшість — так, це саме внутрішньо переміщені особи. І Олеже, я хотів би сказати, в тому питанні, що ви мені ставили, саме кому оскаржувати цей акт? Відразу цей акт має бути, якщо є якісь питання у внутрішньо переміщеної особи щодо складання вказаного акту, цей акт потрібно оскаржувати до начальника управління соцзахисту населення, це по-перше. Ну, якщо це не дає певних результатів, то в нашій області, наприклад, діє гаряча лінія лінія — це Донбас SOS.

Олена Сапожнікова: Так, є, це що ви зазначили, що він має звернутися до начальника поскаржитися — це було обов’язковим в радянські часи. На сьогоднішній день можливо і не варто витрачати, якщо ви вже наперед знаєте, що начальник — особа, яка не схильна буде вам піти на зустріч, йдіть одразу до суду і оскаржуйте там цей документ в суді, надаючи підтвердження тому, чому саме цей документ, на вашу думку, є неправомірним. Тобто у вас є право прямо звернутися з оскарженням до суду. От ви сказали 90% — це ж шалена кількість. От якщо взяти в день, скільки до вас осіб звертаються?

Олександр Кадієвський: Десь приблизно до 20 може бути осіб. Вони можуть телефонувати навіть з непідконтрольних територій. Саме ці питання, от більшість питань, що вони не можуть вчасно потрапити, тобто в той час, який вони вказували, що будуть відсутні і намагалися у нас отримати консультацію з приводу саме таких питань.

Олег Шинкаренко: Тобто вони проживають на непідконтрольній території, отримують допомогу, але для того, щоб її отримати, вони приїжджають в певний час, щоби зустрітися з інспектором.

Олександр Кадієвський: Так.

Олена Сапожнікова: Скажіть, будь ласка, як компенсують їм ось ці приїзди? Тобто це можуть бути суттєві витрати. Чи є якась державна компенсація для таких транспортних витрат?

Олександр Кадієвський: Ні, такої компенсації немає.

Олена Сапожнікова: Бо це нікого не хвилює, так?

Олександр Кадієвський: Нікого не хвилює, куди особа їздить, це її право конституційне переміщатися.

Олена Сапожнікова: А якщо у неї робота, пов’язана з відрядженням, а от інспектор прийшов саме в той момент, коли він був, можливо, в іншому селі, так, а до того села там кілометрів 102030? Тобто йому потрібно таксі наймати, терміново їхати.

Олександр Кадієвський: Так, Олено, таке слушне питання, можна його так трохи розкрити. Дійсно бувають випадки, навіть є робота, пов’язана з відрядженням, і саме внутрішньо переміщені особи тривалий час можуть бути відсутніми за місцем проживання. В такому випадку ці особи, якщо це виїзд тривалий, деякі навіть на місяці, то особа вказує, також звертається до управління соцзахисту населення і додає до цього, що він вимушений переїхати, куди саме, або це пов’язано з лікуванням його, або з чимось іншим, або члени його родини, або це відрядження, тобто надати договір і таке інше.

Олена Сапожнікова: А як же ж бути із тим, що маємо право на вільне пересування? Тут виходить, що він майже як відмічається, тобто він має попереджати, що він поїде, так?

Олександр Кадієвський: Так, на жаль, Олено, так. Якщо він це не зробить, і Олеже, саме на початку сказав, якщо хоче він гроші — він має відмічатися.

Олена Сапожнікова: Але це є порушенням його права і певною дискримінацією, згідно конституції України, яка дає право на вільне пересування в Україні, інших чинних соціальних норм і не тільки національних, як ми знаємо. Оскільки частиною національного законодавства є практика Європейського суду з прав людини, то це також буде порушенням статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка зазначає, що є дискримінаційним. Там саме не написано, що ось ці дії є дискримінаційними, але можна було б спробувати підвести, спершу звернувшись до національних судів, пройшовши всі інстанції, звернутись в Європейський суд з прав людини і поставити перед ним запитання «Чи не є це дискримінацією?».

Олександр Кадієвський: Так, так, між іншим, Кабінет міністрів скасував необхідність представлення штампу місця перебування в довідку про встановлення на облік внутрішньо переміщених осіб. Це напевно буде дуже цікаво нашим слухачам.

Олена Сапожнікова: Поясність про що йде мова?

Олександр Кадієвський: Тобто уряд привів ці правила у відповідність до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання». Тобто тепер у довідку тимчасової реєстрації не ставиться, де саме зареєстрована внутрішньо переміщена особа. Це такий документ вийшов 9 серпня, тому можна з ним буде ознайомитися на порталі уряду.

Олег Шинкаренко: Скажіть, будь ласка, як до вас звернутися до вашої приймальні? Яка адреса і телефон?

Олександр Кадієвський: До нашої приймальні можна звернутися у місті Краматорськ за адресою вулиця Катеринича 18/1Н.

Олена Сапожнікова: Номер телефону?

Олександр Кадієвський: Номер телефону наш: 098 28 029 22.

Олег Шинкаренко: Прекрасно, а чи безкоштовні ваші консультації?

Олександр Кадієвський: Так, авжеж, наші консультації для всіх безкоштовні.

Олег Шинкаренко: Перевірка місця помешкання внутрішньо переміщеної особи — це вимушений захід. Держава вдається до нього, щоб зберегти кошти для тих, хто дійсно їх потребує, та запобігти зловживанням. Але, як ми сьогодні почули, зловживання трапляються і з боку держави також. Про це варто знати і знати також, як можна цьому запобігти і протистояти.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: