Публікація

Півмільйона гривень компенсації отримає син загиблої в Балаклії жінки

Харківський апеляційний суд збільшив суму компенсації на 200 тисяч гривень. Раніше, суд першої інстанції зобов’язав військову частину у Балаклії виплатити 300 тис. грн. на користь Олександра Полтавця.

З 2017 року правову допомогу Олександру Полтавцю надають адвокати Роман Лихачов та Світлана Кужелєва з Чугуївської правозахисної групи – організації-члена Української Гельсінської спілки з прав людини. Правозахисники допомагають отримати постраждалому моральну компенсацію через смерть матері.  Жінка отримала осколкове поранення голови, адже снаряд, який прилетів зі військового складу 1352, влучив прямо у її будинок. Через місяць після вибухів мати Олександра померла у Балаклійській центральній районній лікарні від набряку головного мозку.

У лютому 2019 року адвокати Олександра Полтавця отримали прецедентне рішення – Київський районний суд Харкова зобов’язав виплатити на користь Олександра Полтавця 300 тис. грн. моральної компенсації. Та такою сумою адвокати і власне позивач були незадоволені, адже це втричі менше, аніж вони зазначали у позові  – 1 млн. грн. Тож одразу звернулися з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції.

З апеляційною скаргою до суду звернулися і представники військової частини у Балаклії, які вважали, що не винні у смерті матері Олександра Полтавця, тож і грошей не повинні сплачувати.

«Суд повністю відмовив військовій частині у задоволені апеляції і частково задовольнив нашу скаргу. Сума компенсації зросла. При цьому, додаткових аргументів ми не знаходили, а просто використовували ту ж базу доказів і ту ж тактику, що і в Київському суді Харкова», – зазначає Світлана Кужелєва.

Тепер Олександру Полтавцю залишилося дочекатися виплати компенсації. Розраховувати на це варто, говорять адвокати, адже нещодавно двоє постраждалих уже отримали грошові кошти від військової частини за пошкоджене майно.

Довідково: 23 березня 2017 року сталися вибухи на складах у Балаклії. Вони спричинили евакуацію понад 20 тисяч осіб та пошкодження близько трьох сотень будівель. За цей час постраждалі отримали незначну компенсацію від держави: у найкращому випадку вони змогли мінімально відремонтувати житло аби можна було у ньому хоч якось мешкати. Вибухи на території 65-го арсеналу призвели і до більш втрат: двоє людей померли.

Правову допомогу постраждалим у Балаклії надають в рамках програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програмою підтримано дві справи: щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди за пошкоджене внаслідок вибуху майно та компенсацію родині загиблої від вибухів боєприпасів жінки.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: