Публікація

Перший заступник Міністра внутрішніх справ зізнався у порушеннях правоохоронними органами прав людини

Сьогодні на пленарному засіданні Верховної Ради України було заслухано доповідь „Про стан реформування та законодавче забезпечення діяльності правоохоронних органів в Україні”.

Корнієнко Михайло Васильович, перший заступник міністра внутрішніх справ України, назвав однією з головних проблем перетворень – недосконалість правової бази діяльності правоохоронців. За словами М. Корнієнка, завдяки взаємодії МВС з парламентськими комітетами забезпечено прийняття на сесіях 3- 4 скликань двадцяти двох законів, що стосуються діяльності міліції. Але і цього недостатньо. Тому МВС ініціювало в уряді підготовку законопроекту про органи внутрішніх справ України. На часі також прийняття нової редакції Кримінально-процесуального кодексу, законів про організаційно-правові основи боротьби зі злочинністю, про оперативно-розшукову діяльність, а також про статут та про процесуальні гарантії слідчих, про зброю, про охоронну діяльність тощо. Перший заступник Міністра внутрішніх справ висловив сподівання на плідну законотворчу співпрацю з парламентом.

„Нас справедливо критикують за недотримання прав при здійсненні оперативно-службової діяльності”, – зазначив він. Але перші кроки для ліквідації такого явища намагаються робити вже зараз. У структурі МВС введено посаду радника міністра із захисту прав людини та тендерних питань у діяльності ОВС. За словами Корнієнка Створено також громадську раду з відомих громадських діячів, народних депутатів, науковців, осіб, які мають високий авторитет в суспільстві. Аналогічні ради створюються в регіонах. Кардинальні кроки МВС здійснює з реформуванням внутрішніх військ, перетворюючи їх у невійськове формування спеціального призначення.. До кінця 2005 року їх чисельність буде доведена до 33,3 тисяч.

На прохання Бориса Безпалого прокоментувати факт незаконного стеження за Віктором Ющенком та справу з КАМАЗОМ М. Корнієнко відповів, що стежили за Ющенком на Ай-Петрі у межах службового розслідування. Працівники міліції лише виконували свої службові обов’язки і ніяких порушень з їх боку встановлено не було. Натомість, як повідомив Корнієнко, кримінальну справу прокуратурою Кримської автономії порушено „відносно тих дій, які були здійснені незаконні до працівників міліції і проводиться розслідування. В рамках цього розслідування з’ясовуються всі ті обставини, які цьому передували.

Що стосується подій з водіями у Херсонській області, то також порушена кримінальна справа, і проводиться розслідування. Службове розслідування довело, що працівники міліції тут абсолютно ні в чому не винні, скоріше навпаки.

Не може не радувати, що керівництво МВС все-таки усвідомлює свої помилки. Тож головне, щоб заяви про їх виправлення не залишилися у тексті доповіді, а були втілені на практиці.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: