Публікація

Перехідне правосуддя у методичних виданнях ООН

УГСПЛ разом з міжнародною платформою «CivilM+» звертає увагу українських експертів на корисний документ ООН з питань перехідного правосуддя – «Правосуддя перехідного періоду та економічні, соціальні і культурні права» (2014).

Видання присвячене досить складному питанню – як можна найкращим чином пов’язати правосуддя перехідного періоду з економічними, соціальними і культурними правами? Більшість положень перехідного правосуддя виходить з того, що соціальні, економічні та політичні зміни стають можливими за умов суттєвих зрушень в системі влади. В той же час надто складно мати справу лише з економічними, соціальними та культурними правами, оскільки вони є частиною єдиної системи прав людини, які “універсальні, неподільні, взаємозалежні і взаємопов’язані”.

Тому постконфліктним державам рекомендується визначитися – коли слід включати порушення економічних, соціальних і культурних прав до порядку денного механізмів правосуддя перехідного періоду, і як це можна зробити найкращим чином.

У виданні читачі знайдуть досвід функціонування механізмів перехідного правосуддя в тих країнах, де порушення економічних, соціальних і культурних прав призвели до конфлікту і/або здійснювалися під час конфлікту, для того щоб показати завдання, досягнення та обмеження таких механізмів.

Для наочності експерти ООН наводять приклади не лише судових, але й позасудових механізмів: комісій по встановленню істини (Тимор-Лешті, Сьєрра-Леоне, Ліберія), Комісії з розслідування скоєних у минулому порушень прав людини і актів насильства, які заподіяли страждання населенню Гватемали.

Документ ООН з питань перехідного правосуддя – «Правосуддя перехідного періоду та економічні, соціальні і культурні права» (2014) російською мовою доступний ТУТ, англійською – ТУТ. 

Експерт УГСПЛ Олег Мартиненко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: