Публікація

Паспорт для українців за кордоном: коли за документом необхідно їхати в Україну?

Оформлення паспорта громадянина України за кордоном – одне з найпоширеніших запитань українців до юристів громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у справах Криму. Після повномасштабного вторгнення, 10 червня 2022 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 678 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України». Цей документ дозволяє своєчасно забезпечувати паспортними документами громадян, які через війну виїхали за кордон.

Оформлення паспорту за кордоном

Кабінет Міністрів України Постановою № 1271 від 5 грудня 2023 року вніс низку змін та доповнень щодо оформлення внутрішнього та закордонного паспортів українцям, які перебувають за межами країни. Вони набули чинності 17 грудня 2023 року.

Ілюстративне фото: depositphotos.com

Зміни стосуються оформлення паспорта громадянина України вперше після досягнення 18-річного віку, процедури встановлення особи та, за потреби, проведення додаткових перевірок. Зокрема йдеться про отримання документів у ДП «Документ» за кордоном для людей, які вперше оформляють паспорт громадянина України після досягнення 18-річного віку та мають відмітку про перетинання кордону країни перебування після 24.02.2022 або інші документами, що підтверджують такий факт. 

Для цього відокремленим підрозділам ДП «Документ» за кордоном надали можливість проводити процедуру встановлення особи у режимі відеоконференцзв’язку за участю заявника та членів його сім’ї, близької особи.

Якщо раніше при оформленні паспорта громадянина України вперше після досягнення 18-річного віку в переліку необхідних документів містилася вимога про подачу документів з фотозображенням особи, то на сьогодні вона скасована. Натомість встановити особу заявника можна з допомогою відеоконференцзв’язку за його участі або членів його сім’ї (зокрема колишньої дружини/колишнього чоловіка), близької особи. Присутність заявника обов’язкова.

Під час подання документів для оформлення паспорта громадянина України заявник подає письмову заяву в довільній формі із зазначенням відомостей про членів його сім’ї (зокрема колишньої дружини/колишнього чоловіка), близької особи, які залучатимуться до проведення процедури встановлення особи. Важливо, що ця людина  обов’язково повинна  мати дійсний паспорт громадянина України.

За якими правилами відбувається відеоконференцзв’язок? 

Відповідно до пункту 5 цього Порядку визначений ДМС територіальний орган інформує відокремлений підрозділ ДП “Документ”, який прийняв документи для оформлення паспорта громадянина України, про необхідність узгодження із заявником дати і часу відеоконференцзв’язку.

Працівник відокремленого підрозділу організовує участь заявника у відеоконференцзв’язку, який проводиться територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС.

Ілюстративне фото: depositphotos.com

Перед початком відеоконференцзв’язку працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС зобов’язаний отримати чітку та однозначну згоду заявника та людини, що залучена до проведення процедури встановлення особи (зокрема, на відеофіксацію зображення особи та відповідних документів, що пред’являються нею). Згода фіксується у відеозаписі сеансу відеоконференцзв’язку.

В акті встановлення особи працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС зазначає, що встановлення особи проводилося із використанням відеоконференцзв’язку, а також відомості про місцезнаходження (країна, населений пункт, адреса) заявника та/або членів його сім’ї (зокрема колишньої дружини/колишнього чоловіка), близької особи під час його проведення.

Перелік осіб, які беруть участь у відеоконференцзв’язку, процес проведення та результати впізнання особи фіксуються в акті встановлення особи працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС.

Пункт 11 Порядку також був доповнений положеннями, в яких зазначається:

  1. Що у разі необхідності проведення додаткових перевірок для ідентифікації особи, зокрема проведення процедури встановлення особи, строк розгляду такої заяви-анкети продовжується до двох місяців, про що територіальний орган/територіальний підрозділ ДМС повідомляє відокремленому підрозділу ДП «Документ» для подальшого інформування заявника телефоном, е-мейлом або поштою. Отримати паспорт громадянина України, рішення про оформлення якого ухвалювали  за результатами проведення процедури встановлення особи, можливо тільки у територіальному органі/територіальному підрозділі ДМС на території підконтрольній Уряду України.
  2. Відокремлений підрозділ ДП «Документ» інформує заявника про оформлений на його ім’я паспортний документ і необхідність приїхати до територіального органу/територіального підрозділу ДМС на території України для його отримання.

Обовʼязковий приїзд для отримання паспорта тільки для людей, що мали проходити процедуру ідентифікації – основний недолік цих змін, оскільки така вимога не застосовується до всіх інших заявників і вони можуть отримати свої паспортні документи в відокремлених підрозділах ДП «Документ» за кордоном або у консульських чи дипломатичних установах. 

Щодо строків дії паспорта та термінів зберігання, варто зазначити, що особам, яким виповнилося 18 років, паспорт громадянина України у формі ID-картки видається зі строком дії на 10 років.

Виготовлений паспорт громадянина України у формі ID-картки та паспорт громадянина України для виїзду за кордон зберігаються у підрозділах міграційної служби протягом двох років.

Громадяни можуть написати заяву і продовжити термін зберігання свого паспортного документа до трьох років.

У зазначений строк не зараховується строк дії воєнного стану в Україні або установленого на території України Кабінетом Міністрів України карантину. Відповідно і оформленні та не видані паспорти не будуть знищувати ще два роки після завершення правового режиму воєнного стану

Ці зміни мають частково спростити процедуру оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які виїхали за межі України з 24 лютого 2022 року та мають  відмітку про перетин кордону країни перебування. Але разом з цим, обов’язкова вимога приїжджати на територію України, щоб отримати готовий паспорт, є нелогічною та дискримінаційною для тих людей, які з тих чи інших причин не можуть приїхати на територію України. 

Автори матеріалу: юристи громадської приймальні УГСПЛ у справах Криму Ольга Садикова та Леонід Сітченко. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: