Публікація

Одразу на зустріч із правозахисниками. Комісар Ради Європи з прав людини відвідав Київ

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті свій перший візит на цій посаді здійснив до України. 23 квітня, перед тим, як зустрітися із представниками державних органів і Президентом України Комісар провів тригодинну зустріч із представниками провідних правозахисних організацій, яка відбулась в конференц-залі Української Гельсінської спілки з прав людини.

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті на зустрічі з правозахисниками у Києві

Спочатку Майкл О’Флаерті попросив учасників зустрічі поділитися інформацією у сфері захисту прав людини, на яку кожна з організацій вважає за необхідне звернути його увагу. 

Серед обговорюваних тем були права людини в окупованому Криму, зокрема переслідування кримських татар, доля українців, які залишаються на окупованих територіях і вимушені отримувати російські документи, права людей з інвалідністю, питання перехідного правосуддя та переслідування воєнних злочинців, доля цивільних заручників, яких захопила Росія, а також осіб, які відбували покарання в Україні і були вивезені на окуповані території чи до рф.  

Серед присутніх на зустрічі були представники УГСПЛ, Центру громадянських свобод, Харківського інституту соціальних досліджень, Національної Асамблеї людей з інвалідністю України, Медійної ініціативи за права людини, Центру прав людини ZMINA, Регіонального центру прав людини, Міжнародного фонду «Відродження», Української фундації правової допомоги, Харківської правозахисної групи, громадської організації «Truth Hounds», Кримської правозахисної групи, Української правової консультативної групи. 

Учасники зустрічі. Квітень, 2024
Учасники зустрічі. Квітень, 2024

Друга частина зустрічі комісара Ради Європи із правозахисниками була присвячена питанню повернення депортованих Росією українських дітей.

Серед учасників обговорення: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Українська мережа за права дитини, Благодійний фонд «Save Ukraine», Міжнародна гуманітарна організація Save the Children in Ukraine, Центр прав людини ZMINA, Регіональний центр прав людини. 

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті оцінював можливість вплинути в межах свого мандату на зазначені проблеми з правами людини, зокрема, вибудовуючи мости між різними державами та організаціями, та переносячи обговорення проблем на високі міжнародні майданчики. 

Обговорення питань повернення дітей з окупованих територій та РФ
Обговорення питань повернення дітей з окупованих територій та РФ

Після зустрічі із громадськими активістами на комісара очікує низка офіційних зустрічей із представниками міжнародних організацій, українських органів державної  влади. 

Майкл О’Флаерті розпочав свій шестирічний мандат 1 квітня і одразу ж пообіцяв свій перший візит здійснити до України. 

«Я не можу придумати нічого більш термінового, ніж розв’язання наслідків для прав людини повномасштабного вторгнення Росії в Україну, що спричинило жахливі людські страждання і руйнування», — заявив він.

Майкл О’Флаерті планує поставити права людини в центр порядку денного держав-членів Ради Європи за час своєї роботи на посаді, йдться у повідомленні від пресслужби Ради Європи


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Цей захід став можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінськоюспілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: