Публікація

Одне велике провадження: як ЄСПЛ об‘єднав справи України проти РФ і на що це впливає?

20 лютого 2023 року Європейський суд з прав людини опублікував новину про приєднання міждержавної справи «Україна проти Росії» щодо агресії РФ з 24.02.2022 року до міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії», щодо порушення прав людини Росією на території України починаючи з 2014 року. Тепер замість двох проваджень розглядатимуть одне велике провадження. Що це означає для правосуддя? 

Будівля Європейського суду з прав людини. Фото pixabay.com

Прискорення процесу розгляду справи

«Рішення ЄСПЛ значно прискорить процес розгляду справи щодо подій повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Адже питання прийнятності заяви «Україна проти Росії» щодо подій з 24.02 буде розглядатися на стадії розгляду справи «Україна та Нідерланди проти Росії» по суті», – пояснює юристка Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Віталія Лебідь.

Цей крок ЄСПЛ пришвидшить розгляд заяви «Україна проти Росії» щодо повномасштабного вторгнення. 

«Відтак, після об’єднання зазначених справ ЄСПЛ Україна вже «зекономила» щонайменше рік-два (а насправді набагато більше) у її дослідженні ЄСПЛ», – написала у своєму Facebook Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко. 

Відповідальність Росії за вторгнення від 2014 року

«Об’єднання двох справ є логічним кроком ЄСПЛ і важливим підтвердженням того, що агресія Росії проти України почалася 2014 року. І події з 24 лютого 2022 року є продовженням цієї агресії, – продовжує Віталія Лебідь. – Нагадаю, що у рішенні щодо прийнятності справи «Україна та Нідерланди проти Росії» від 25.01.2023 року ЄСПЛ уже визнав, що Росія несе відповідальність за порушення прав людини на території України з 11 травня 2014 року, тобто має ефективний контроль над частиною території України. Безумовно, що порушення на території України внаслідок подій з 24 лютого 2022 року є теж відповідальністю Росії. Тому ці дві справи важливо розглядати разом. Також важливо відзначити, що на відміну від подій у період з 2014 по 23.02.2022, коли Росія заперечувала свою присутність і залученість у збройному конфлікті в Україні, події з 24.02.2022 р. є очевидною відповідальністю Росії, тому розгляд питання прийнятності (юрисдикції Росії) буде значно простішим і вимагатиме менше часу та доказів для дослідження Судом».

Більша вага справи та зміцнення міжнародного права

«Об’єднання справ може надати Україні більшу підтримку та платформу для просування її справи перед світовою спільнотою. Тут лише нагадаю, що у справі по Донбасу разом з Україною співзаявниками є Королівство Нідерланди, а до заяви по повномасштабному вторгненню 26 держав заявили про бажання приєднатись як треті сторони. Велике рішення ЄСПЛ може мати важливий вклад у зміцнення міжнародного права та правопорядку, оскільки в справі розглядаються не окремі порушення прав людини, а підрив Росією принципів мирного співіснування та забезпечення прав людини як таких», – написала на своїй сторінці Facebook Маргарита Сокоренко.

Нагадаємо, з 16 вересня 2022 року Росія офіційно перестала бути країною – учасницею Європейської конвенції з прав людини. Після виключення Росії з ЄСПЛ актуалізувалося багато питань для жертв конфлікту щодо захисту їхніх прав. Чи можна звертатися до ЄСПЛ проти Росії після її виключення –дізнайтесь за посиланням.

 

Підписатися на Телеграм-канал «Трибунал для Путіна»

Підписатися на Телеграм-канал «УГСПЛ. Тренінги, вебінари, анонси»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: