Публікація

Навчальна програма місцевих моніторингів прав людини має нових випускників

Інноваційний інструмент УГСПЛ, Місцевий індекс прав людини, дозволяє проводити практичну експертизу зусиль місцевої влади щодо реалізації прав людини. Тепер він має власну програму навчання моніторів.

sdr

12 травня 2018 року таку одноденну практично орієнтовану інтерактивну програму виконали на тренінгу ще 15 моніторів з групи громадських об’єднань, що представляють Українську Гельсінську спілку з прав людини та Мережу правового розвитку.

Це перший приклад, коли розроблена методологія місцевих правозахисних моніторингів зацікавила приєднатися ефективну партнерську громадську мережу.

Тренерами виступили представники управлінської команди проекту, експерти аналітичного напряму УГСПЛ проф. Андрій Галай та доц. Богдан Мойса, а також монітор-практик – керівник Черкаської приймальні спілки Тарас Щербатюк.

Набута практична підготовка допоможе моніторам ефективно оцінити владу п’ятнадцяти громад Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Чернігівської та Хмельницької областей. Результати будуть регулярно оприлюднюватися на ресурсах УГСПЛ та Мережі правового розвитку. Підсумкові звіти й інфографіки за результатами моніторингів та місцеві публічні та навчальні заходи будуть оприлюднені на початку осені.

З питань здійснення Місцевого індексу прав людини, проведення моніторингу у вашому населеному пункті звертайтеся до команди проекту [email protected]

IMG_8345

Довідково.

Місцевий індекс прав людини – це мініпроект Української Гельсінської спілки з прав людини, заснований для підтримки і ефективного розвитку реформи децентралізації в Україні. Критерієм ефективності визнано такий розвиток, що базується на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою.

Моніторингу підлягають міста, районні центри, об’єднані територіальні громади. Проведення моніторингів населених пунктів провадиться представниками місцевих громадських об’єднань за координації та навчальної підтримки УГСПЛ. Моніторинг передбачає виставлення бальної та відсоткової оцінки зусиллям місцевої влади з забезпечення прав людини у кожному напрямові оцінювання. Для цього проводиться аналіз відкритих джерел, опрацьовуються місцеві програми, системні заходи, отримуються розгорнуті пояснення відповідальних працівників органів місцевого самоврядування в режимі доступу до публічної інформації. Кожний бальний показник засновується на чітких видимих і зрозумілих доказах з поясненням результату моніторинговою командою.

За результатами кожного моніторингу місцева влада має перелік рекомендацій до покращення власної діяльності; ОМС з цього та інших регіонів бачать невідворотність власного оцінювання і одночасно – інструментарій самооцінки, перелік способів вирішення складних проблем, з якими стикаються щодня; місцеві громадські інституції та представники осіб, чиї права порушені мають контрольний перелік вимог до місцевої влади та можуть обрати спосіб захисту прав мешканців місцевої громади.

Розробка методології Місцевого індексу прав людини була реалізована за участю експертів Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, спільноти практик місцевого розвитку Швейцарсько-українського проекту DESPRO, об’єднань місцевого самоврядування та широкого кола інших зацікавлених інституцій. Ці активності було підтримано в рамках наступних проектів УГСПЛ: програми «Права людини в дії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), проекту з інституційної розбудови за підтримки Посольства Швеції в Україні та проекту «Права людини понад усе» за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади.

Тренінг було організовано Українською Гельсінською спілкою в рамках грантової програми «Громадський моніторинг органів місцевого самоврядування задля кращого дотримання прав людини», який здійснюється за підтримки американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу 55 років. Починаючи з 1992 року, внесок USAID до справи економічного та соціального розвитку України складає близько 2 млрд. доларів США. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» реалізується з жовтня 2016 року і ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх проектів USAID «Україна: верховенство права» та «Справедливе правосуддя». Мета програми – надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, адвокатській спільноті, правничим школам, громадянському суспільству, ЗМІ та громадянам у створенні умов для функціонування незалежної, підзвітної, прозорої та ефективної системи правосуддя, яка забезпечує верховенство права, та у боротьбі з корупцією. Детальнішу інформацію про програму можна отримати на Інтернет-сторінці www.newjustice.org.ua  та за телефоном +38 (044) 581-3303.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: