Публікація

Національна правозахисна НеКонференція 2018: висновки та рекомендації майстерні «Чому досі не зупинена епідемія ВІЛ-СНІДу? Все про дискримінацію ЛЖВ»

9  грудня 2018 року у рамках Національної правозахисної НеКонференції 2018 відбулася тематична майстерня на тему  «Чому досі не зупинена епідемія ВІЛ-СНІДу? Все про дискримінацію ЛЖВ». Організаторами майстерні виступали платформа “Правозахисний порядок денний” та Українська Гельсінська спілка з прав людини.

До участі в майстерні були запрошені правозахисники, експерти, журналісти, громадські активісти, адвокати, представники органів державної влади, міжнародних організацій.

Максим Петров, Олена Семьоркіна, Олександр Павліченко (УГСПЛ)

На майстерні обговорювалися наступні питання:

  • Пріоритетні заходи, спрямовані на подолання негативних наслідків епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.
  • Право на приватність, як гарантія захисту від дискримінації ЛЖВ.
  • Як законодавство України стигматизує людей з ВІЛ.
  • Проблематика забезпечення права на медичну допомогу в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань України в умовах реформування. Чому дискримінація уразливих до ВІЛ-інфекції груп сприяє поширенню епідемії в місцях позбавлення волі.

Головні спікери та доповіді:

Віталій Захарчук, старший фахівець відділу інновацій Мережі «100% життя» – Доповідь «Україна як друга країна у Східній Європі за тягарем ВІЛ-інфекції/СНІДу. Наближення до досягнення глобальних цілей ЮНЕЙДС 90-90-90»;

Олександр Павліченко, Виконавчий директор УГСПЛ – Доповідь «Інформація про стан здоров’я та медична таємниця. Конфіденційність інформації та її забезпечення у випадках пацієнтів з ВІЛ»

Доповідь доступна за посиланням

Олена Семьоркіна, експерт УГСПЛ – Доповідь «Право на сімейне життя. Адвокаційні ініціативи УГСПЛ»;

Олександр Гатiятуллiн, керівник ГО «Україна без тортур» – Доповідь «Проблематика забезпечення права на медичну допомогу в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань в умовах реформування. Чому дискримінація уразливих до ВІЛ-інфекції груп сприяє поширенню епідемії в місцях позбавлення волі»;

Доповідь доступна за посиланням

Олег Дука, начальник центру підвищення кваліфікації персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України Міністерства юстиції України – Доповідь «Профілактика ВІЛ в місцях позбавлення волі»;

Модератор – Максим Петров (УГСПЛ).

Олександр Гатiятуллiн та Віталій Захарчук

 

Висновки та рекомендації майстерні

Дискримінація і стигматизація людей, які живуть з ВІЛ, та вразливих до ВІЛ груп є ключовими перешкодами на шляху ефективної профілактики ВІЛ, лікування та підтримки людей із ВІЛ/СНІДом.

Дискримінація і стигматизація ВІЛ-позитивних людей часто обумовлені їх належністю до певної соціальної групи: ув’язнені, споживачі ін’єкційних наркотиків, працівники комерційного сексу, представники нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Захист прав ВІЛ-позитивних людей і представників вразливих до ВІЛ груп є важливим не лише для цих людей, а сприятливо позначається на громадському здоров’ї в цілому.

Загальні рекомендації:

  1. Кожний факт дискримінації осіб на підставі наявності статусу, повинен бути розслідуваний, а причини – усунені.
  2. Посилення захисту персональних даних на інституційному рівні, розглянути питання про запровадження інститут інформаційного комісара. Посилення існуючого поки інституту в межах офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини.
  3. Забезпечити нерозкриття статусу ВІЛ-позитивних осіб через оприлюднення інформації в реєстрі судових рішень.
  4. Забезпечити доступ ЛЖВ та вразливих до ВІЛ груп до своєчасної фахової безоплатної (у разі потреби) правової допомоги.
  5. Привести нормативно-правові акти МОЗ України у відповідність до законів України та міжнародних стандартів для забезпечення прав людей, які живуть з ВІЛ, на сім”ю, материнство та батьківство, доступу жінок, які живуть з ВІЛ, до допоміжних репродуктивних технологій  (наказ МОЗ України від 29.11.2004 № 579;  наказ МОЗ України від 20.08.2008 № 479 та інші накази МОЗ).

Рекомендації з питань забезпечення право права на медичну допомогу в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань в умовах реформування:

  1. Завершити реформування системи надання медичної допомоги в місцях позбавлення волі. Забезпечити кадрами посади медичних працівників.
  2. Проводити навчання для залучених медичних працівників, які ще не знають специфіки пенітенціарної системи, а саме вимог наказів Міністерства юстиції України щодо дотримання протиепідемічного стану, проведення оглядів ДІЗО, ПКТ  та ін.
  3. Прискорити передачу з балансу установ виконання покарань та СІЗО на баланс ДУ «ЦОЗ ДКВСУ» ліків, обладнання та інвентарю.
  4. Вирішити питання забезпечення медичних закладах ЦОЗ ДКВСУ власним медичним транспортом для перевезення хворих. Існуюча система, коли наряди на госпіталізацію погоджуються Міжрегіональними управліннями з питань виконання кримінальних покарань та органів пробації, ускладнює погодження на госпіталізацію у спеціалізованих лікарнях, через що переміщення хворих відбувається загальним порядком етапування.
Олег Дука презентує навчальний комплекс

Також на Майстерні було презентовано створений Білоцерківським училищем професійної підготовки персоналу ДКВС України тематичний навчально-методичний комплекс:

навчальний фільм «Профілактика ВІЛ/СНІДу в пенітенціарних установах», та навчально-методичний посібник «Практичні рекомендації працівникам Державної кримінально-виконавчої служби України щодо профілактики та запобігання захворюванню на ВІЛ-інфекцію/СНІД».

Івент  здійснювався в рамках проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: