Публікація

Насильницьке вивезення та примусові роботи: що відбувається з людьми у в’язницях під окупацією?

Українська Гельсінська спілка з прав людини в рамках програми USAID «Права людини в дії» продовжує спецпроєкт з Радіо NV, покликаний посилити правову обізнаність громадян України в питаннях притягнення до відповідальності за вчинені під час війни злочини. Гості етерів – судді, прокурори, адвокати, які пройшли навчання за освітніми курсами УГСПЛ, а також експерти Спілки. Разом з ведучими вони обговорюють нагальні правові виклики, що постають в умовах війни.  

З 2014 року під окупацією опинилися близько 10 в’язниць і слідчих ізоляторів та ще більша кількість інтернатів та поліцейських відділків. У цих установах перебувають тисячі людей. Скільки всього ув’язнених на окупованих територіях, точної інформації немає. 

Що відбувається з людьми, які перебувають у в’язницях під окупацією, та чи можливо буде віднайти всіх — в етері Радіо NV пояснила Маргарита Тарасова, координаторка проєктів Української Гельсінської спілки з прав людини.

Маргарита Тарасова, координаторка проєктів Української Гельсінської спілки з прав людини

Як показав досвід, одразу після окупації росіяни майже не чіпають установи пенітенціарної системи. З часом вони починають використовувати їх під свої потреби: насильницьки переміщують в’язнів, щоб звільнити місця для утримання нових людей. Це можуть бути засуджені за конкретні злочини, але бувають і політичні в’язні у справах про «тероризм», «екстремізм» чи «заколоти». Для окупантів українське населення – це розмінна монета, щоб потім тиснути на Україну.

Тривалий час росіяни навіть дозволяли українській адміністрації виконувати свої функції у в’язницях. Це ми могли бачити на прикладах Херсону: до травня 2022 року Херсонський СІЗО був під контролем української адміністрації. Вони діяли за законодавством України й правилами внутрішнього розпорядку. Скоріш за все, на той момент росіяни не знали, як треба діяти і чи надовго вони там затримаються. 

Захоплення СІЗО та переведення його під російський контроль було досить гучним. Росіяни насильницьки придушували ймовірний спротив ув’язнених та будь-які проукраїнські настрої, почали застосувати репресії. Правозахисники зафіксували випадки катувань, сексуального насильства, імітації страт. Це стосується слідчих ізоляторів, де люди були ув’язнені, а не засуджені.

Засуджених окупанти вивезли майже з усіх херсонських установ на окуповані території. Звідти людей депортували до Росії: моніторингова місія ООН зафіксувала 1600 випадків переміщення. В першу чергу, ув’язнених депортували, щоб звільнити місця в установах. Тих, кого вивезли, залучали до примусових робіт, будівництва нових установ, розгрібання завалів чи мародерства. 

Є цікавий момент – депортованих, які відбули своє покарання, росіяни звільняли. Тоді люди потрапляли в ситуацію, коли їх затримували як нелегальних мігрантів. За свідченнями тих, хто перебував у центрах для нелегальних мігрантів, їм напередодні не пропонували нічого, крім папірчика про звільнення з в’язниці. При повній відсутності документів, вони мають багато проблем з тим, щоб потрапити додому. Зараз правозахисники намагаються вирішити цю проблему.

Що робити з людьми, яких засудила Росія, чи можна їх відслідкувати та з чим може стикнутися Україна після деокупації територій, – дивіться у відео:

Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: