Публікація

Наркозалежні у Запоріжжі не могли пройти медкомісію перед працевлаштуванням: втрутилися юристи

Під час війни та кризи збільшується ризик порушення прав вразливих категорій громадян. До них належать і наркозалежні і ті, хто лікуються від залежності. Про підхід у роботі, який не лише вирішує проблему, а й підштовхує на шлях виходу із складних життєвих обставин, розповідає координатор громадської приймальні Української Гельсінської спілки у Запорізькій області Сергій Бізденежний. 

У цьому році за правовою допомогою до фахівців приймальні звернулось 329 людей. Оскільки життя у прифронтовому місті триває за певною «специфікою», то тема запитів у першій половині року відрізняється від другої. 

До квітня 2023 року ми спостерігали відтік людей з міста і, водночас, приїзд тих, хто виїхав з прифронтових територій. Найпоширеніші питання, з якими до нас звертались, це: 

– поновлення загублених документів;

– отримання житла і медичних послуг за пільгами;

– можливість пересування без паспорта;

– сімейні питання;

– питання, пов’язані з курсуванням між Запоріжжям і тимчасово окупованою територією, наприклад, для того, щоб відвезти ліки батькам.  

Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області
Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області

А вже після квітня 2023 року до міста почали повертатися люди з евакуації. На цьому етапі клієнтів здебільшого цікавило вирішення таких проблем:

– отримання гуманітарної допомоги від благодійних організацій (в контексті отримання документів, які б давали право на таку допомогу, відповідно до критеріїв її надавачів);

– отримання грошової допомоги від благодійних організацій (в контексті отримання документів, які б давали право на таку допомогу, відповідно до критеріїв її надавачів);

– розстрочка боргів за кредитами та оплаті житлово-комунальних послуг;

– стягнення аліментів на утримання дітей та непрацездатних батьків;

– оформлення соціальної допомоги;

– мобілізаційні питання;

– дотримання прав в межах кримінального судочинства;

– вирішення житлових спорів (виселення, зміна реєстрації місця проживання);

– трудові спори (погашення боргів по оплаті праці, оскарження порушення права на працю);

– оформлення спадщини.

Пошук системного рішення для кожного клієнта 

У роботі з клієнтами ми зацікавлені на вирішенні проблеми з якою до нас звертаються. Цей підхід дозволяє також підштовхнути людину на шлях виходу із складних життєвих обставин. 

Найцікавіші випадки, які потребували нашого втручання, це, наприклад, звернення двох жінок з наркозалежністю, які хотіли пройти медичну комісію при працевлаштуванні на роботу. Питання полягало в тому, що вони не могли це зробити, оскільки лікарі не хотіли їх оглядати і вигадували для цього різноманітні причини, наприклад, надмірну зайнятість. Завдяки роботі юриста вдалось все залагодити і ці клієнтки пройшли належний медичний огляд та працевлаштувались. 

У цьому випадку відбулось не лише порушення права на рівність, медичних прав, але й права на працю. Жінки без роботи не мали б можливості законно та справедливо заробляти собі на життя. Завдяки нашому втручанню вдалось не лише поновити порушені права жінок, а й знайти вихід з кризової ситуації, бо робота – це  певна умова стабільності.

Ілюстративне фото: depositphotos.com
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Ще одна з успішних справ – вирішення сімейних конфліктів, які часто виникають у родинах з наркозалежними людьми, оскільки всі члени родини і близькі отримують синдром співзалежності. До приймальні звернувся чоловік, який лікується від наркотичної залежності, з тим, щоб повернути паспорт, який після конфлікту відібрав рідний брат. Без документу чоловік не міг нічого зробити: ані працевлаштуватися, ані отримати благодійну допомогу. Він  не міг навіть спокійно пересуватись містом у період дії воєнного стану. Завдяки роботі юриста вдалось досягти порозуміння і брат повернув клієнту паспорт. Крім того, нам вдалось покласти початок нормалізації стосунків у родині: тобто не просто відновити право,  а й надати імпульс для подолання кризи.

Автор матеріалу: Сергій Бізденежний, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Запорізькій області


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: