Публікація

Мобілізація, соціальні виплати та допомога жертвам насильства: юристи УГСПЛ консультують людей з ВІЛ

Люди, що живуть з ВІЛ, довіряють свої правові проблеми юристам громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах. Зазвичай такі клієнти, а також люди, що знаходяться в зоні ризику, мають певні побоювання, не розкривають свій статус та хвилюються щодо можливих упереджень.

Як правозахисникам УГСПЛ вдається працювати над подоланням стереотипів в суспільстві та досягати довіри у клієнтів — розповідає юристка приймальні Наталія Єсіна.

Наталія Єсіна, юристка Сумської приймальні

Громадська приймальня УГСПЛ в м. Суми активно співпрацює з Клінікою, дружньою до молоді, Клубом «Шанс», Сумською ініціативною групою Легалайф-Україна, благодійними організаціями «Позитивні жінки» та  «VOLNa» та їх філіями в Полтаві. Ця співпраця почалась у 2018 році, коли проєкт правової допомоги вразливим категоріям, якими опікуються ці організації, активізувався на території Сумської та Полтавської областей. 

«Нам вдалося напрацювати доволі дієвий механізм захисту порушених прав людей, що живуть з ВІЛ, з туберкульозом та з груп ризику завдяки тому, що представників приймальні регулярно запрошують на зустрічі зі спільнотами, під час яких у спокійній атмосфері, на умовах анонімності розглядаються важливі питання. Немає якихось натяків чи звинувачень в тому, що людина запустила ситуацію або що причиною проблеми є статус людини чи її спосіб життя. Так, поступово ми завойовуємо довіру. Адже дивимося в корінь проблеми та шукаємо її рішення виключно в правовому полі», — коментує Наталія Єсіна.

З початку цього року юристи надали понад 250 консультацій в рамках проєкту. Це були зовсім різні запити, зокрема:

  • окремі питання цивільного права: розв’язання проблем з права власності у судовому порядку, зокрема зняття арешту на майно, загальні питання щодо спадкування, вирішення процесуальних питань в ході позовного провадження;
  • порядок перетину кордону неповнолітньою у супроводі уповноважених осіб для оздоровлення під час дії воєнного стану;
  • звернення, пов’язані з мобілізацією та військовою службою: порушення при проходженні медичного обстеження, в тому числі такі, що можуть призвести до розкриття статусу особи; виключення з переліку військовозобов’язаних осіб, яким заборонено виїзд за кордон, підстави звільнення особи від мобілізації; перевищення службових повноважень у вигляді безпідставних обвинувачень у самовільному залишенні місця служби; зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ;
  • порушення права обвинуваченого на належний захист в ході розгляду кримінальної справи;
  • порядок отримання соціальної допомоги, зокрема з догляду вдома; оформлення та отримання субсидій; останні зміни в законодавстві, що регулює це питання

Крім того, ведемо інформаційно-просвітницьку діяльність: проводимо заходи, публікуємо роз’яснення, інфографіки, щонайменше раз на місяць зустрічаємось з представниками сервісних організацій, щоб проговорити актуальні проблеми: зокрема, як удосконалити процес перенаправлення, щоб усі клієнти, які мають проблеми, доходили до юристів вчасно; на яку тематику варто провести наступний захід та з якою установою чи організацією сконтактувати задля посилення ефективності роботи. 

Робоча зустріч в приймальні УГСПЛ з лідеркою Сумської ініціативної групи Легалайф-Україна / Legalife-Ukraine Марина Чабан та регіональною представницею Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю VOLNa Yana Deyneka.

Так, під час робочих зустрічей народжуються ідеї щодо створення корисних матеріалів, наприклад, якось разом з регіональною представницею Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю VOLNa в Сумській області Яною Дейнека говорили про складнощі допомоги людям, які пережили сексуальне насильство та вирішили розробити алгоритм дій для осіб, які пережили насильство або дізналися про його скоєння від постраждалої особи, який спочатку активно поширювався в текстовому варіанті, а потім був перероблений в зручну інфографіку. Намагаємось швидко реагувати на зміни в законодавстві та вчасно публікувати роз’яснення, як, наприклад, щодо призову на військову службу людей, які живуть з ВІЛ.

Під час заходу на базі КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань»

Як відмічає Марина Чабан, лідерка Сумської ініціативної групи Легалайф-Україна / Legalife-Ukraine  окремою темою співпраці не тільки з УГСПЛ, а з усіма організаціями та установами, які працюють з вразливими категоріями, є оцінка правових потреб людини, а саме визначення необхідності надання кваліфікованої допомоги, адже у більшості випадків людина може не усвідомлювати те, що має можливість вирішити +свої проблеми за допомогою спеціалістів. Особливо це актуальним є у допомозі жінкам, які опиняються в складних життєвих обставинах та потребують підтримки як постраждалі від домашнього насильства. І в цьому контексті так само важливим є чинник довіри до юриста: мати можливість відкрити свою історію та не стикатися з «сама винувата». Загалом, люди мають знати свої права, щоб розуміти, де вони порушені, задля цього ми всі і співпрацюємо в Сумській області. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Матеріал підготовлено за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації проекту «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні», підтриманого Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: