Публікація

Максим Буткевич, який перебуває у полоні РФ, став лауреатом Національної правозахисної премії

Правозахисник і військовий Максим Буткевич, про місцеперебування якого стало відомо вперше з серпня цього року, став лауреатом Національної правозахисної премії у 2023 році.

Премію вручив виконавчий директор Української Гельсінської Олександр Павліченко у межах Національної правозахисної НеКонференції, організованої Центром громадянських свобод.

Нагороду отримував батько Максима Олександр Буткевич. Під час вручення він згадав листи, які раніше писав йому син. «Війна — це страшна штука, але я все-таки сподіваюся, що вона не зробить нас настільки грубими й жорстокими, що після неї ми відсунемо права людини на другий чи на третій план. Боротьба відбувається за права людини, за ті демократичні цінності, які відсутні в Російській Федерації і які ворог намагається знищити у нас», — цитує Максима його батько Олександр.

Олександр Буткевич, батько Максима Буткевича

Правозахисник та військовий Максим Буткевич до повномасштабного вторгнення спеціалізувався на допомозі біженцям, переселенцям та протидії дискримінації, став співзасновником проєкту «Без кордонів». Понад 20 років він присвятив правозахисній діяльності, а з 3 березня 2022 року вступив у ЗСУ та захищав українські землі від окупантів. А вже у червні того ж року потрапив у російський полон у районі Золотого і Гірського на Луганщині.

10 березня 2023 року підконтрольний Росії суд на території окупованої Луганської області «засудили» Буткевича до 13 років позбавлення волі. Йому інкримінували «жорстоке поводження з цивільним населенням та застосування у збройному конфлікті заборонених методів». Також Максима звинуватили у «замаху на вбивство двох осіб та умисному ушкодженні майна».

З серпня ані родичі, ані адвокати чоловіка не могли отримати інформацію про його місцеперебування і стан, листи й посилки до нього поверталися назад. Днями ж адвокат Леонід Соловйов повідомив, що отримав відповідь від Російської Федеральної служби виконання покарань – Буткевич  перебуває в колонії в окупованому Красному Лучі Луганської області.

Лауреатом Національної правозахисної премії став правозахисник і військовий Максим Буткевич, який перебуває в полоні. Відзнаку, яку вручили під час Національної правозахисної НеКонференції, отримав його батько Олександр Буткевич.

Українські правозахисники наголошують – світовій спільноті необхідно продовжувати тиск на РФ і вимагати звільнення Буткевича та всіх несправедливо ув’язнених українських військових та цивільних. Зокрема платформа «Правозахисний порядок денний» – коаліція організацій Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, зокрема Центр громадянських свобод і проєкти «Без кордонів» та «Євромайдан SOS» – цьогоріч присудила Національну правозахисну премію саме Максиму. Заяву з закликом звільнити Максима Буткевича оприлюднив і Антидискримінаційний центр «Меморіал».

Національна правозахисна премія — це недержавна нагорода, яку призначають за особистий внесок у захист прав людини в Україні. Щороку нагородження відбувається 10 грудня – на День захисту прав людини у межах Національної правозахисної НеКонференції, організованої Центром громадянських свобод. На події збираються правозахисники з різних куточків України, щоб популяризувати цінність прав людини та вшанувати внесок правозахисної роботи.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: