Публікація

Львівський суд скасував заборону російськомовної культури

16 січня 2019 року Львівський окружний адміністративний суд скасував рішення Львівської облради про заборону російськомовного культурного продукту.

Юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов позвався до Львівської облради щодо її рішення “Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області” у грудні минулого року. Зробив він це тому, що вважає таке рішення незаконним.

“Я вважаю Україну правовою державою, розумію цінність державної української мови і розумію, що йде війна, але не вважаю правильним нехтувати нормами Конституції України”, – сказав Роман Лихачов.

І дійсно, стаття 10 Конституції України каже: “В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України”. А отже заборона використання російської мови у вигляді культурного продукту явно суперечить цій статті.

Роман Лихачов, Чугуївська правозахисна група (УГСПЛ)

Роман Лихачов отримав підтримку від Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини і звернувся до Львівського окружного адміністративного суду.

“Я зробив це також і заради російських селебритіз, які підтримують українців: Лії Ахеджакової, Ельдара Рязанова, Юрія Шевчука, Андрія Кончаловського, Бориса Гребенщикова та багатьох інших відомих росіян, – сказав Роман Лихачов, – Творчість цих людей я хочу чути і у Львові”. Юрист пояснює, що прекрасно розмовляє українською мовою, але у Львові принципіально розмовляє російською, щоби довести людям на Харківщині, що на заході України ніхто не обмежує російську мову. Тим більше жоден державний чи самоврядний орган не має права обмежувати права національних меншин. “Якщо ж наші правоохоронці вважають, що певний конкретний зразок російськомовного культурного продукту (пісня, книжка чи фільм) закликають до російської агресії або ж виправдовують її, то заборона має стосуватися виключного цього конкретного продукту”, – вважає Роман Лихачов.

20 грудня 2018 року суд почав розгляд справи і 16 січня 2019 року винес рішення щодо незаконності мораторія Львівської облради. Юрист впевнений, що Львівська облрада буде подавати апеляцію на це рішення, тому боротьба за права громадян України продовжиться.

Підготував Олег Шинкаренко (УГСПЛ)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: