Публікація

Круглий стіл в Страсбурзі: юристка УГСПЛ доповіла про порушення прав людини в Криму

20 грудня у Страсбурзі відбувся круглий стіл на тему «Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна. Розвиток подій внаслідок російської збройної агресії». Організатори заходу – Офіс Генерального Секретаря Ради Європи (ГС РЄ). 

Участь у круглому столі взяли представники українських правозахисних організацій, Меджлісу кримськотатарського народу, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим та Офіса Уповноваженого України.

Від Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) на заході виступила юристка Центру стратегічних справ Юлія Коваленко

Представники України надали інформацію щодо порушення прав людини на окупованому Кримському півострові, які сталися від початку повномасштабного вторгнення Росія. Учасники вкотре наголосили на продовженні порушення окупаційними адміністраціями прав етнічних українців, кримських татар та інших жителів півострова Крим, а також на політично мотивованому переслідуванні громадян на території півострову, мілітаризації та насильницькій зміні демографічного складу населення.

«Грубі порушення норм міжнародного права та численні порушення прав людини, що мають місце в Криму є політикою, яку окупаційна влада проводить з початку окупації півострову. Важливо, щоб питання притягнення Росії до відповідальності за скоєні на території Криму злочини продовжували залишатися актуальними для міжнародної спільноти», – зазначає юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Коваленко

Учасники круглого столу у Страсбурзі, організований Офісом Генсека Ради Європи, на тему «Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна – Розвиток подій внаслідок російської збройної агресії»

Під час круглого столу також порушили питання використання Росією території Криму з метою ведення агресії проти України та порушення прав людини на новоокупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, що межують з територією півострову.  Зафіксовані непоодинокі випадки насильницьких зникнень, свавільних арештів, що від початку повномасштабного вторгнення мали місце на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, які межують з Кримським півостровом, та які супроводжувалися насильницьким переміщенням у Крим. 

На сьогодні понад 140 осіб є жертвами політично мотивованих переслідувань у тимчасово окупованому Криму, з них 109 – кримські татари і ця кількість, на жаль, продовжує зростати. Cумарний термін ув’язнення політв’язнів складає 1339 років та два місяці. Найбільш вразливими категоріями політичних в’язнів залишаються літні люди, а також ті, хто мають проблеми зі здоров’ям адже їх продовжують утримувати в неналежних умовах, що лише загострює проблеми зі здоров’ям. 

У подальшому інформація, яку під час зустрічі надали представники української делегації, буде використана для підготовки наступного звіту ГС РЄ Марії Пейчинович-Бурич щодо ситуації на окупованому Кримському півострові. Його  вже влітку планують винести на голосування Комітету міністрів Ради Європи. 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: