Публікація

Комітети ВРУ: експерт УГСПЛ наголосила на важливості доступності вищої освіти в контексті реінтеграції тимчасово окупованих територій

13 липня 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму провів слухання на тему «Доступ молоді до вищої освіти в Україні»

У слуханнях взяли участь: народний депутат України, заступник Голови Комітету – Д. О. Силантьєв, заступник міністра молоді та спорту України О. Й. Ярема, науковці, громадські діячі, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Денис Силантьєв повідомив, що народні депутати внесли декілька законопроектів з питань правничої освіти – «Про юридичну (правничу) освіту і загальний доступ до правничої професії», «Про юридичну освіту та юридичну (правничу) професію», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення у доступі до правничих професій осіб, які мають освітньо-науковий, науковий рівень вищої освіти у галузі права» та звернув увагу на необхідності ліквідації законодавчих прогалин щодо доступу до правничої освіти для осіб з інвалідністю, учасників АТО, осіб які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Олександр Ярема поінформував, що за результатами проведеного у 2017 році дослідження «Молодь України» найбільш привабливими для молоді професійними видами діяльності є бізнесмен/бізнесвумен, підприємець/підприємниця (45%), юрист/-ка (36%), спеціаліст/-ка програмного забезпечення та комп’ютерної техніки (31%). Також він зупинився на неформальній освіті молоді, яка повинна відповідати викликам ринку праці, та надавати можливість молодим людям бути затребуваними на ринку праці шляхом зміни спеціальності, або через отримання нових практичних навичок.

Учасники комітетських слухань також акцентували увагу на: розвитку інклюзивної освіти; необхідності посилення уваги до вивчення у школах української мови та літератури, основ права, прав людини, а також іноземних мов; перегляді кваліфікаційних вимог з питань знання викладачами іноземних умов на рівні В2, публікацій у виключно окремих наукометричних базах.

Експерт УГСПЛ Алла Блага

Алла Блага, яка є експертом аналітичного напрямку УГСПЛ, також взяла участь у цих слуханнях і у своєму виступі наголосила на важливості забезпечення доступності до вищої, зокрема правничої, освіти для осіб з інвалідністю, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, а також молоді з непідконтрольних територій. Це дозволить вказаним категоріям не тільки отримати корисну професію, знайти своє місце у суспільному житті, усвідомити значущість прав і свобод людини, але й позитивно вплине на майбутню реінтеграцію територій Криму та Донбасу.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: