Публікація

Ірина Бекешкіна: «Прогнозувати ситуацію можна лише тоді, коли вона піддається прогнозу»

Результати експертного опитування «Оцінка можливих наслідків указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної ради» оприлюднили 26 квітня представники Фонду «Демократичні ініціативи». Не зважаючи на те, що  указ про який йшла мова в опитуванні, вже скасований самим Президентом, організатори запевняють, що представлені результати є актуальними.

Опитування було проведено серед політологів, соціологів, юристів та представників громадських організацій. Загалом в дослідженні взяв участь 51 респондент.

Питання, що були поставлені на розгляд експертами були наступні:


• Причини конфлікту між Президентом та коаліцією більшості у Верховній Раді.
• Справа щодо конституційності Указу Президента — правова чи політична?
• Можливі ризики і наслідки у разі ухвалення Конституційним Судом рішення про конституційність Указу Президента.
• Можливі ризики і наслідки у разі ухвалення Конституційним Судом рішення про неконституційність Указу Президента.
• Хто має бути арбітром у конфлікті між Президентом та Верховною Радою?
• Який найкращий вихід із нинішньої конфліктної ситуації?


Відповіді експертів були такими:


• Головною причиною конфлікту між Президентом та коаліцією більшості у Верховній Раді більшість експертів вважає прагнення владної коаліції взяти всю владу в країні через здобуття конституційної більшості у 300 мандатів. Другою вагомою причиною були визнані вади при проведенні конституційної реформи.
• Справа щодо конституційності Указу Президента, що його розглядає Конституційний Суд, має, на думку експертів, водночас і правовий, і політичний характер.
• За будь-якого рішення Конституційного Суду Україні, на думку більшості експертів, не загрожує: міжнародна ізоляція України, розпалювання громадянської війни, припинення діяльності Конституційного Суду України.
• За будь-якого рішення Конституційного Суду Україні, на думку більшості експертів, загрожує: зростання у суспільстві недовіри до Конституційного Суду, загострення суспільно-політичного конфлікту, неможливість виконання рішення Конституційного Суду у цій справі.
• При ухваленні Конституційним Судом рішення щодо неконституційності Указу Президента, на думку експертів, кількість імовірних ризиків дещо більша, насамперед – легалізація порушень Конституції, допущених при розширенні коаліції більшості, загроза зміни конституційного ладу в Україні, можливість переходу від демократичного до авторитарного режиму, посилення двовладдя і розкол України.
• Думки експертів щодо ризиків ухвалення Конституційним Судом неправосудного рішення у варіанті визнання конституційності чи неконституційності Указу Президента поділилися.
• Абсолютна більшість експертів переконана, що за будь-якого рішення Конституційного Суду у більшості суспільства довіри до цього рішення не буде або буде довіра лише у тієї частини суспільства, яка підтримує політичні сили, на користь яких буде це рішення.
• Більшість експертів вважає, що арбітром між Президентом та Верховною Радою має бути народ, проте значна частина експертів покладає цю місію на Конституційний Суд України.
• У питанні про найкращий вихід з нинішньої конфліктної ситуації думки експертів поділилися майже навпіл: між пропозицією призначення дострокових виборів до Верховної Ради, незалежно від рішення Конституційного Суду, та пропозицією переговорів між Президентом, Прем’єр-міністром та Верховною Радою (коаліцією та опозицією) і ухвалення рішення на основі взаємних поступок.

 

Марина Говорухіна УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: