Публікація

Дитина хоче підробляти: як уберегти її від незаконних видів праці?

За українським законодавством діти можуть почати працювати до настання повноліття. Проте нерідко права юних працівників порушуються, часто дітей експлуатують і втягують в незаконні види праці. Наприклад, проституцію чи вироблення порно продукції. Як уберегти свою дитину, хто найчастіше порушує її права і з якого віку залучають дітей до незаконної праці в порноіндустрії – в етері «Суспільне. Ужгород» до Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, який відзначають 12 червня, розповіла заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина. 

Аксана Філіпішина, заступниця керівника аналітичного управління УГСПЛ

Праця неповнолітніх

– В Україні за Кодексом законів про працю дозволяється робота з 16 років. З 14 років дитина може залучатись до легкої праці. На превеликий жаль, за всі роки Україна не спромоглась встановити або перелік легких робіт, або дати визначення поняття легкої праці. Чим ми не виконуємо свої міжнародні зобов’язання, зокрема Європейської соціальної хартії (переглянутої), – пояснює Аксана Філіпішина. 

За останні 5 років інспектори Державної служби України з питань праці виявили факти використання праці 1006 дітей, з яких віком до 14 років було 17 дітей. Найбільше неповнолітніх були задіяні у сільському господарстві і, як правило, без укладення трудових договорів, без медоглядів і без обмежень у тривалості робочого часу. З 6 дітьми сталися нещасні випадки, 5 з яких – із смертельними наслідками. Якщо права неповнолітнього робітника порушують, як їх захистити? 

– Насамперед, дитина має звернутися до батьків або інших законних представників. Тому що саме вони надають письмову згоду на працевлаштування дитини і представляють інтереси дитини, – розповідає Аксана Філіпішина. – Є й Державна служба з питань праці, яка має наглядати щодо умов роботи, незалежно від того – працює доросла людина чи дитина. Якщо ми говоримо про найгірші форми дитячої праці або залучення дітей до тяжкої роботи, то можна звертатись і до правоохоронних органів. Це стосується і випадку невиплати заробітної плати. Адже це кримінальні діяння, за які може настати відповідальність. 

Найгірші форми дитячої праці

Крім важкої фізичної праці, яка може завдати шкоди життю, здоров’ю дитини, Конвенція про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці визначає такі найгірші її форми, як: 

  • усі форми рабства або практику, подібну до рабства, як наприклад, продаж дітей та торгівля ними, боргова  кабала та, а також примусова чи обов’язкова праця;
  • примусове чи обов’язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;
  • втягування дітей у заняття проституцією, використання у виготовлені порнографії, розповсюдженні наркотиків тощо.

– Першими, хто може порушувати права дітей в такому випадку – батьки. Ми знаємо немало прикладів, здебільшого це сім’ї в складних життєвих обставинах, так звані неблагополучні соціальні сім’ї, які можуть втягувати дітей в жебракування, – каже заступниця керівника аналітичного відділу УГСПЛ. – В ситуації з ковідом нагальною проблемою стало питання вербування дітей через інтернет, а саме втягнення в заняття проституцією, зокрема, й порнографією. Якщо говорити про останні роки, то в публічний простір потрапляли випадки, коли навіть немовлята були задіяні у вироблені порно продукції. 

Праця дітей на сході країни

Дмитро Лубінець заявив, що Офіс Уповноваженого з прав людини щодня отримує звернення від громадян України з тимчасово окупованих територій щодо порушення їхніх прав, у тому числі стосовно використання дитячої праці та мілітаризації наших дітей. Непроста ситуація з дитячою працею на сході України була і до повномасштабної війни.   

– Ми спостерігали за тим, що діти з бідних сімей, особливо на сході України могли використовуватись на тяжких роботах в копальнях,  шахтах. Якщо ми говоримо про західну частину України, то траплялись випадки, коли дітей використовували на сільхоз роботах при зборі врожаю. За що дітям або не платили, або платили дуже маленькі гроші. Це, зокрема, стосується дітей, чиї батьки виїхали на заробітки за кордон, а дітей доглядають баба, дід чи інші родичі – каже Аксана Філіпішина. 

Ілюстративне фото. Джерело: pixabay.com

Як захистити дитину?

Якщо підліток все ж хоче почати підробляти, як уберегти його? 

– Батьки мають знати і розуміти чим займається дитина, і контролювати цей процес з тим, щоб убезпечити дитину від потрапляння в неприємні ситуації, – радить Аксана Філіпішина. – Ми знаємо успішні приклади, коли відомі люди, бізнесмени розповідали, що свою трудову діяльність почали в юному віці. І це була дійсно легка робота. Наприклад, розповсюдження рекламної продукції або комунікація в сфері торгівлі через інтернет і так далі. Тобто яка, по-перше, не відволікає від основної діяльності дитини – здобуття освіти. А по-друге, не потребує великих фізичних затрат. Робота в такому віці може навчити будувати стосунки, отримати навички комунікації, самоорганізації. Тобто є й позитивні моменти. 

Раніше Аксана Філіпішина повідомляла про роль Білорусі в депортації українських дітей. 


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: