Публікація

Чи можуть переселенці не сплачувати за послуги ЖКГ?

29 грудня 2023 Кабмін своєю постановою скасував мораторій на відключення боржників за житлово-комунальні послуги та нарахування їм пені і штрафів. Однак своїм рішенням Уряд забороняє нараховувати комунальникам плату за послуги тим українцям, чиє майно знаходиться на окупованих територіях та у зонах бойових дій і триває цей мораторій з дати початку і по дату завершення тимчасової окупації. Проте у ВПО залишається ще чимало питань про те, які наслідки матиме несплата за послуги ЖКГ. Відповідь на найпоширеніші запити виданню ВГОРУ дав юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Херсоні, яка працює на базі фонду Милосердя та здоров’я, Олександр Данилов .

Чи можуть відмовити у відновленні пошкоджених мереж через борги за комунальні послуги?

 – Юридично підстав для цього немає. Тут важливо визначити місце пошкодження. Якщо йдеться про загальну лінію, необхідно звертатись до аварійної служби. Якщо «перебило» безпосередньо у вас в квартирі чи будинку і конкретно вас відмовляються під’єднати (при цьому ви перебуваєте зоні, зазначеній в Переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією), то це незаконно. Раджу написати письмове звернення до цієї організації, зателефонувати на урядову гарячу лінію, звернутися до адміністрації вашого населеного пункту, до ЗМІ з повідомленням про такі незаконні дії, а також до юристів громадської приймальні УГСПЛ. 

Олександр Данилов, юрист громадської приймальні УГСПЛ
Олександр Данилов, юрист громадської приймальні УГСПЛ

У нашій практиці зустрічався випадок, коли підключити боржника відмовились через, начебто, небезпеку. Але після звернення і подання скарги питання вирішилось. 

При цьому, дійсно, є ситуації, коли ремонтні бригади не виїжджають через небезпеку. Ми документували злочини російських військових в селах, де досі немає електроенергії, тому що працювати там ремонтникам небезпечно. Тому  важливо зрозуміти, чи це пов’язано виключно з вами – чи взагалі з населеним пунктом? 

Якщо переселенець із Херсона тимчасово живе в іншому місті і не сплачував комунальні послуги, чи будуть його штрафувати?

– У цьому випадку ми говоримо про територіальний принцип, що стосується первинної реєстрації. Якщо ви ВПО з майном у Херсоні, але проживаєте в іншому місті, то для вас нічого не змінилось: Херсон фактично перебуває в зоні бойових дій і є у відповідному переліку.

Пошкодження майна необхідно зафіксувати і повідомити про це організації, що надають житлово-комунальні послуги. Якщо ви переселенець і живете в іншому місті, візьміть довідку ВПО, довідки з місць роботи, навчання та повідомте відповідні служби, що ви не живете вдома та не користуєтесь тими чи іншими комунальними послугами. 

Якщо ваше житло ціле, у ньому є лічильники, то щомісяця ви можете передавати актуальну інформацію через електронний кабінет. Показники не будуть змінюватись, то проблем у вас не буде. Складніше, якщо квартира, наприклад, не має автономного опалення: у цьому випадку скасувати оплату за теплопостачання неможливо. 

Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com
Ілюстративне фото. Джерело depositphotos.com

Херсоном ширяться чутки, що за борги забиратимуть нерухомість: чи це можливо? 

– В Україні діє загальний порядок, існує закон про виконавче провадження. Заборгованість стягується в судовому порядку, і безпосередньо виконавча служба займається виконанням цих рішень, у тому числі через механізм примусової реалізації. Але існують обмеження стягнення заборгованості за комунальні послуги по об’єктах, які пошкоджені, перебувають у зоні бойових дій, а також є єдиним житлом. На даний час немає такої практики примусової реалізації майна. Але ми повинні вже зараз думати, щоб цього не трапилось у майбутньому: за можливості сплачувати комунальні послуги або, якщо є підстави для того, щоб вони не нараховувалися, повідомляти відповідні підприємства й уникати формування цієї заборгованості.

Якщо після затоплення лічильники зіпсовані водою, про це служби повідомлені телефоном. Чи потрібно письмово оформлювати цей факт? 

 – Споживач зобов’язаний повідомити про те, що засіб обліку не функціонує. І якщо впродовж тижня жодних дій після вашого дзвінка не було (наприклад, працівники служби не виписали акт, не запломбували або не зняли прилад на перевірку) однозначно необхідно звертатися письмово. На майбутнє це стане тим документом, який підтвердить ваше звернення. 

Якщо ви, наприклад, звертатиметесь письмово сьогодні, в перший раз про пошкодження повідомляли в липні, то раджу у листі зафіксувати і цей момент. Напишіть коли і за яким номером ви звертались вперше. І зазначте, що на даний час комісії не було і представники компанії не відреагували. 

Якщо ви цього не зробите, то нараховувати сплату за послуги вам можуть за загальною системою. 

Якщо у вас виникають будь-які питання до юристів, то отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадських приймалень УГСПЛ. Мешканці Херсону та Херсонщини можуть звертатись до приймальні УГСПЛ в Херсоні, яка працює на базі фонду Милосердя та здоров’я за телефонами:

+38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber)

+38 (095) 805 72 99 

щодня з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: [email protected]

Задля безпеки та зручності клієнтів особистий прийом у Херсоні проводиться виключно за попереднім записом за номером телефона +38 095 805 72 99.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: