Публікація

Чому жертвам воєнних злочинів варто звертатися до органів ООН?

Після виключення Росії з Ради Європи, Європейський суд з прав людини втратив юрисдикцію щодо порушень, вчинених агентами Росії з 16 вересня 2022 року. У зв’язку з цим, величезна кількість порушень прав людини, які є наслідком збройної агресії Росії на території України, не можуть бути більше предметом розгляду ЄСПЛ.

Адвокатка, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Віталія Лебідь

Альтернативним міжнародно-правовим засобом захисту жертв війни є конвенційні органи ООН – це профільні Комітети ООН, зокрема Комітет ООН з прав людини (КПЛ ООН), який охоплює найбільш широкий спектр прав людини, визначених у Міжнародному пакті про громадянські і політичні права.

Хоча ефективність усієї структури ООН і її дієвість в нинішніх умовах викликає багато питань, проте, незважаючи на усі недоліки, наразі це є єдиним універсальним міжнародно-правовим механізмом, до якого можуть звернутися жертви збройного конфлікту із заявами про порушення їхніх прав Росією.

Чому необхідно звертатися до КПЛ ООН та/чи інших органів ООН у разі порушень прав людини Росією під час збройного конфлікту?

Відновлення справедливості

Сьогодні жертви конфлікту позбавлені ефективних засобів захисту своїх прав в Росії. Тому міжнародно-правовий захист для жертв збройного конфлікту може стати одним із елементів відновлення справедливості, якщо Росію визнають відповідальною за вчинення заявленого порушення.

Пошук зниклих без вісти та захоплених в полон

В рамках процедур ООН існують механізми, які зобов’язують Росію надати інформацію щодо місця знаходження зниклих без вісти чи захоплених в полон. Росія може ігнорувати положення приписів органів ООН, втім така інформація достеменно доходить до російських органів і свідчитиме, що за відповідною особою існує міжнародний контроль, що ймовірно сприятиме звільненню чи покращенню становища відповідної людини.

Встановлення юридичних фактів

Винесення рішень КПЛ ООН базується на дослідженні доказів, поданих сторонами. У ході розгляду індивідуальної справи експерти КПЛ ООН аналізують факти і потім оприлюднюють результати розгляду, які можуть братися до уваги в рамках інших процедур щодо захисту прав постраждалих від конфлікту.

Генеральна асамблея ООН в Нью-Йорку. Джерело: depositphotos.com

Чи можуть заявники до КПЛ ООН отримати компенсацію?

КПЛ ООН за результатами розгляду індивідуальної заяви може постановити порушення, вчинені державою і рекомендувати вчинити певні дії, направлені на відновлення порушеного права. Зокрема, КПЛ ООН, може рекомендувати державі виплатити заявнику (автору) компенсацію. КПЛ ООН не вказує конкретні суми компенсації, а залишає це питання на розсуд держави. Варто зауважити, що відповідно до практики Верховного суду Росії і Конституційного суду Росії, рішення Комітетів визнаються обов’язковими до виконання.[1]

Посилення міжнародного тиску

Активізація подання заяв проти Росії до органів ООН є доказом великої кількості порушень, вчинених державою-агресором, що відповідно посилюватиме міжнародний тиск в межах ООН та, як результат, в межах інших міжнародних організацій, з метою посилення санкцій зі сторони даних організацій та окремих держав відносно Росії.

Мережа громадських приймалень УГСПЛ разом із Центром стратегічних справ надають юридичну підтримку жертвам воєнних злочинів і допомагають складати звернення до комітетів ООН.

Автор: адвокатка, юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Віталія Лебідь


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: