Публікація

Через неправильний підрахунок одинока мати в Торецьку півроку не отримувала належну їй соцдопомогу. Втрутилися юристи УГСПЛ

5 квітня юристи громадської приймальні УГСПЛ у Торецьку отримали судове рішення, в якому суд називає відмову Управління соціального захисту населення (УСЗН) військово-цивільної адміністрації м. Торецьк Донецької області в наданні державної допомоги на дитину одинокій матері протиправною, та зобов’язує УСЗН повторно розглянути заяву жінки.

Ілюстративне фото

Мешканка Торецька самостійно виховує дитину, який менше 6 років. У прифронтовому місті, а нині ще й під час карантину, одинокій матері дбати про малечу складно. Підтримати у непростій ситуації мала б держава, та жінка більш ніж півроку не отримує належні їй соціальну допомогу.

Ще на початку жовтня минулого року вона звернулась до УСЗН із заявою про призначення допомоги по догляду за дітьми одинокій матері. Та їй відмовили. Чиновники аргументували своє рішення тим, що сукупний дохід її родини перевищує встановлені норми.

Жінка вважала це порушенням і звернулася по допомогу до громадської приймальні УГСПЛ у Торецьку. Юристи теж побачили у в діях посадовців порушення норм чинного законодавства, тож подали позов від імені жінки до Донецького окружного адміністративного суду у Слов’янську.

Уже у суді УСЗН продовжило заперечувати матері-одиначці. У відзові на адміністративний позов посадовці пояснюють, що за 5 місяців минулого року сім’я отримувала більше мінімального. І середньомісячний дохід на одного члена сім`ї позивачки складає 1931,18 грн. А, за законом, прожитковий мінімум для дитини менше 6 років менший – 1699 грн. Тож, немає законних підстав для призначення допомоги на дитину одинокій матері.

Проаналізувавши наявні у справі матеріали, суд припустив, що спірними є саме дії УСЗН щодо обрахунку середньомісячного сукупного доходу сім`ї, інакше кажучи – рахують неправильно.

У своєму рішенні суд детально проаналізував чинні нормативно-правові акти, що стосуються призначення допомоги одиноким матерям та дійшов висновку, що позов одинокої матері треба задовольнити. При цьому наголосив, що при обчисленні допомоги одинокій матері до доходу не варто включати отримання одноразової грошової допомоги при народженні або ж отримання допомоги на дитину одиноким матерям, яка нараховувалася раніше.

«Статтею 18-2 Закону № 2811 закріплено, що допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених цим Законом», – зазначено у рішенні суду.

Тож вже незабаром УСЗН військово-цивільної адміністрації м. Торецьк Донецької області має повторно переглянути заяву матері-одиначки і почати виплачувати їй допомогу задля належного виховання її дитини.

УГСПЛ нагадує, що переселенці, мешканці окупованих територій чи населених пунктів, що розташовані поблизу лінії розмежування можуть отримати безкоштовну юридичну консультацію в одній з наших громадських приймалень. Їх контакти можна знайти ТУТ. На час карантину радимо звертатися до юристів телефоном, поштою або за допомогою електронного листування.

Допомогу жертвам збройного конфлікту на сході країни та окупації Криму УГСПЛ надає в рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: