Публікація

Бот, що допоможе скласти заяву до суду про встановлення факту смерті зниклого військового

До юристів громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини часто звертаються родини загиблих військових, які вважаються зниклими безвісти. Родичі не можуть отримати соціальні виплати, передбачені законом, або стикаються з іншими труднощами. У таких ситуаціях юристи радять в першу чергу звертатися до суду з заявою, щоб встановити факт смерті. 

Українська Гельсінська спілка з прав людини створила телеграм-бот, який допоможе сформувати текст цієї заяви. Бот не може замінити реального юриста, але він значно спростить процес звернення до суду й допоможе не упустити важливі деталі.

Знайти бот можна в Telegram — @applicationpersondiedbot. Після команди /start можна починати формування тексту заяви. Для формування заяви користувач має лише внести в бот потрібну інформацію. 

Інфографіка: УГСПЛ

У результаті користувач отримає сформовану заяву у форматі Word. Заяву необхідно роздрукувати у трьох примірниках та додати до неї копії документів, вказані в інструкції від бота. 

Факт смерті можна підтвердити одним з трьох способів:

1) Надати суду довідку з військової частини про загибель. 

2) Надати суду акт службового розслідування з військової частини про загибель. Акт обов’язково має містити пояснення свідків загибелі. 

3) Якщо з тих чи інших причин неможливо взяти у військовій частині довідку про загибель, необхідно звернутися до принаймні двох побратимів загиблого і попросити їх надати в суді свідчення про обставини загибелі.

Інфографіка: УГСПЛ

На підставі цієї заяви суд може ухвалити рішення про визнання особи померлою, а після –  РАЦС, на підставі рішення суду, має видати свідоцтво про смерть.

Звертатися у разі виникнення проблем зі зверненням до суду чи щодо консультацій можна до приймалень УГСПЛ в різних регіонах.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: