Публікація

Безкоштовні путівки для українських дітей: хто зможе отримати допомогу на оздоровлення?

Кожен день від війни в Україні потерпають діти. В квітні Офіс Генерального прокурора України повідомив, що більше ніж 1419 дітей  постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 470 неповнолітніх загинули та понад 949 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Сьогоднішня ніч напередодні Міжнародного дня захисту дітей також була непростою – внаслідок обстрілів Києва за попередніми даними загинули двоє дітей. Близько 100-120 тисяч школярів знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Спрогнозувати, як на них відобразиться повномасштабна війна важко, тож дорослі мають максимально активно думати про те, що вже можна зробити для покращення їх психологічного, емоційного та фізичного стану, в тому числі і на законодавчому рівні. Для цього уряд запровадив експериментальний проєкт з оздоровлення дітей. Про його нюанси читайте в огляді від Сумської громадської приймальні УГСПЛ. 

Ілюстративне фото: unsplash.com

Гроші підуть за дитиною?

В травні цього року Кабінет міністрів України прийняв Постанову № 462 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, за принципом «гроші ходять за дитиною», якою запровадив спеціальний правовий механізм «гроші ходять за дитиною» при оплаті послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки. 

Механізм буде реалізовуватись у рамках експериментального проєкту, тобто буде перевіркою, як працює запропонований алгоритм монетизації таких виплат. 

Мета експериментального проєкту – забезпечення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, послугами з оздоровлення та відпочинку за принципом «гроші ходять за дитиною». 

Детальне нормативно-правове регулювання цього механізму висвітлено в 3 порядках:
– Порядок реалізації експериментального проекту щодо надання та оплати послуг з оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні;
– Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні;
– Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги і підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні.

Хто може отримати допомогу на оздоровлення?

Батьки або особа, яка його/їх замінює, можуть претендувати на отримання спеціальної грошової допомоги для оздоровлення дитини, у разі якщо:

– дитині від 6 до 18 років;

– вона зареєстрована або фактично проживає на території Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей;

–  виховується в малозабезпеченій сім’ї;

– належить до таких категорій, як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина із багатодітної сім’ї.

Якщо людина, відноситься до відповідної категорії, отримує бюджетну допомогу та має встановлений мобільний застосунок «Дія» на електронному носії, то повідомлення про можливість отримання бюджетної допомоги надійде автоматично.

Далі, щоб скористатися послугою, батьки (особи, що їх замінюють), в яких проживають такі діти, зможуть отримати картку із спеціальним режимом використання, на яку будуть зараховані кошти у розмірі п’яти прожиткових мінімумів (14,165 тис. грн) для дітей віком 6-18 років. 

Ті отримувачі допомоги, які не встановили собі мобільний додаток Дія , мають отримати повідомлення про можливість скористатися бюджетними коштами від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних (військових) адміністрацій, державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики» телефоном або поштою. 

Ілюстративне фото: unsplash.com

Цільове призначення допомоги

Ці гроші можна використати лише на покупку путівки на оздоровлення або відпочинок дитини в одному з таборів вищої категорії, які розташовані в Карпатському регіоні (Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Тернопільска області). Кошти зможуть прийняти ті заклади, які вже є в Державному реєстрі  майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей. Наразі у цьому реєстрі є 16 оздоровчих закладів для дітей, які відповідають вищенаведеним критеріям. 

Проєкт розпочнеться вже з 1 червня.

При цьому, протягом трьох місяців з дня зарахування на поточний рахунок бюджетних коштів (а у разі зарахування коштів у жовтні – листопаді, то не пізніше 25 грудня поточного року), необхідно обрати один з дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, який приєднався до публічного договору з надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей. Також треба звернутися до керівника обраного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, щоб отримати згоду та підтвердження можливості оформлення путівки, та оплатити послуги з оздоровлення дитини.

Важливо: бюджетні кошти перераховуються отримувачу на кожну дитину за умови, що дитині отримувача в поточному році уповноваженими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування не надавалася путівка до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в яких закупівля послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, здійснюється за рахунок коштів, передбачених іншими бюджетними програмами.

До оздоровлення дітей-сиріт долучаються міжнародні партнери

Міністерство соціальної політики України розширює можливості для оздоровлення дітей, зокрема дітей-сиріт, за рахунок співпраці з міжнародними партнерами. Так, Міністерство вже погодило можливості для оздоровлення маленьких українців, і наразі формує конкретні програми щодо цього у співпраці з урядами та неурядовими партнерами в Португалії, Іспанії, Норвегії, Японії, Чехії та Польщі. Це дозволить додатково розширити можливості держави для відпочинку і оздоровлення маленьких українців із найбільш вразливих категорій за кордоном, без використання бюджетних коштів, з повною оплатою такого оздоровлення за рахунок коштів приймаючої країни та/ або коштів донорів. 

Матеріал підготовлено фахівцями Сумської приймальні УГСПЛ 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій | Twitter | Youtube


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: