Публікація

731 день повномасштабної війни у Миколаївській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнями УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ (працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України та ГО «Агентство економічного розвитку») у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 731 день (з 24 лютого 2022 р. по 24 лютого 2024 р.) повномасштабної російсько-української війни на території Миколаївської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 2611 епізодів.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 501 епізод, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

373

Поранення людини

724

Зґвалтування

1

Порушення прав

29

Зникнення людини

160

Усього

1287

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських, авіа- та ракетних ударів, а також вибухових пристроїв загинуло щонайменше 373 людини та було поранено щонайменше 724 людини. Зафіксовано щонайменше 8 подій з постраждалими цивільними людьми, які сталися останнього місяця – 6 подій пов’язані з обстрілами цивільних об’єктів міста Миколаєва, Миколаївського та Баштанського районів, 2 події сталися через детонацію вибухонебезпечних предметів. 

Найбільш резонансний випадок з жертвами серед цивільних людей зафіксовано 7 лютого 2024 року внаслідок російської атаки приватного сектора міста Миколаєва із застосуванням БпЛА та ракет Х-22. Через обстріл літній чоловік від мінно-вибухових травм помер у лікарні, також відомо про щонайменше 12 постраждалих людей. Загиблий Леонід Олександрович Глове був працівником регіональної філії «Газмережі». В підприємстві повідомили, що після виходу на пенсію чоловік продовжував працювати електромонтером та навчати молодших колег. Дружина загиблого, колишня директорка місцевої школи Марина Григорівна Коваленко, дивом залишилася живою. «Вони з татом на кухні були. Маму вибуховою хвилею відкинуло під стіл, і вона дивом залишилася живою, отримавши забої, подряпини, гематоми на голові та спині – її «прибило» рамою, що вилетіла з вікна через вибухову хвилю…», – розповіла донька постраждалої. Про цей обстріл Миколаєва написала Олена Зеленська у своєму телеграм-каналі 8 лютого 2024 року, подякувавши кожному, хто в ці складні для країни дні знаходить у собі сили підтримувати стійкість інших людей: «Жінка притискає до себе улюбленого пса. Поруч рятувальники та психолог зі склянкою води. Зворушило це фото з Миколаївщини, яка вчора була під потужним обстрілом».

Працівники екстрених служб допомагають постраждалим від ракетного удару мешканцям міста Миколаєва. 7 лютого 2024 р. Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Унаслідок атаки дронів уночі 31 січня 2024 року цивільний охоронець торговельного павільйону у Снігурівській громаді отримав поранення, його госпіталізовано до реанімації. «Наразі чоловік у тяжкому стані, йому надається вся необхідна медична допомога», — повідомили у Миколаївській ОВА. Внаслідок ударів російських БпЛА по місту Миколаєву 11 лютого 2024 року поранення отримав 47-річний чоловік. Постраждалий під час влучання у сусідній будинок знаходився вдома та отримав осколкові поранення. «Син приїхав і щоб не засмучувати сказав: «Мама, збирайся, тільки не засмучуйся, всі живі, здорові». Але голова перебинтована та осколкові поранення…», – розповіла мати пораненого чоловіка.

8 лютого 2024 року російські війська завдали ударів попередньо безпілотником «Ланцет», внаслідок чого пошкоджено автомобіль швидкої медичної допомоги. За інформацією головного лікаря КМП «Миколаївський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Миколаївської обласної ради Андрія Самойлова, автомобіль швидкої медичної допомоги потрапив під російський обстріл у м. Очакові. За інформацією головного лікаря, бригада «швидкої допомоги» поверталася з виклику: у салоні був пацієнт, якого везли до лікарні, коли поряд вибухнув російський дрон. Внаслідок вибуху поранення отримали два члени бригади швидкої: лікарю осколками скла посікло обличчя, ще одна людина отримала контузію. Хворий, якого везли на госпіталізацію, не постраждав.

Пошкоджений від обстрілу російського дрона 8 лютого 2024 року автомобіль швидкої медичної допомоги  Фото: Новини Н

1 лютого 2024 року четверо чоловіків на відкритій території поблизу с. Євгенівка Снігурівської територіальної громади Баштанського району підірвались на невідомому боєприпасі. 37-річний чоловік помер на місці події, інші постраждалі з мінно-вибуховими травмами перебувають у медичному закладі. Інший випадок стався у Костянтинівській громаді, де внаслідок детонації вибухонебезпечного предмета загинув чоловік. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період унаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 5000 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Будівля житлово-побутового призначення

2949

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

665

Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

617

Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення

241

Будівля освітньо-виховного закладу

155

Господарчі угіддя, ліси

94

Будівля лікувально-оздоровчого закладу

53

Будівля державної установи

57

Об’єкт культурно-розважального закладу

46

Об’єкт транспортної інфраструктури

33

Будівля культового призначення

32

Історичні пам’ятники

2

Мости

4

Інше/об’єкт невідомий

52

Загалом об’єктів

5000

Як і в попередній період, за останній місяць системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської, Куцурубської та Чорноморської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 13 епізодів обстрілів цих громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. 

Так, 27 січня військові рф п’ять разів обстрілювали з артилерії Очаківську громаду, пошкоджено багатоквартирний будинок, приватне домоволодіння та адміністративну будівлю. 30 та 31 січня внаслідок російських артилерійських обстрілів у місті Очакові пошкоджені житлові будинки, господарчі споруди, лінії електропостачання та газові мережі. 3 лютого артилерійським обстрілом у селі Дмитрівка Куцурубської громади військові рф пошкодили приватні будинки. 9 лютого внаслідок російських артилерійських обстрілів Чорноморської громади, пошкоджено житловий будинок. 13 лютого внаслідок російського артилерійського обстрілу в селі Іванівка Куцурубської громади пошкоджено приватні будинки, господарські будівлі та легкові автомобілі.

Також 22 лютого 2024 року російські війська з РСЗВ обстріляли село Лимани Галицинівської громади. За попередньою інформацією, травмувалася одна людина, медичну допомогу їй надали на місці. «Два будинки зруйновано. Наразі триває робота з розбору завалів, щоб дістати снаряди. Вони увійшли у землю», — повідомила начальниця загону Галицинівської місцевої пожежної охорони Ірина Грачова. За інформацією поліції, в селі пошкоджено понад 30 будинків.

За останній місяць зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів у Миколаївському та Баштанському районах внаслідок влучання БпЛА або їх уламків. Наприклад, у ніч на 30 січня 2024 року внаслідок падіння уламків збитого російського БпЛА на дорозі загорівся вантажний автомобіль, який перевозив насіння соняшника. Водій транспортного засобу із травмами госпіталізований до медичного закладу. В ніч на 9 лютого армія рф атакувала ударними безпілотниками село Олександрівка Горохівської громади. Внаслідок удару, на фермерському господарстві виникла пожежа та пошкоджені три вантажні автомобілі, автобус, складські приміщення. 

Вночі 31 січня 2024 року внаслідок влучання російських дронів у Снігурівській громаді пошкоджені склади сільськогосподарського підприємства та будівля магазина. Для ліквідації масштабної пожежі, площа якої склала 600 кв. м., залучались підрозділи державного пожежно-рятувального загону. Зі слів начальника Снігурівської міської військової адміністрації Івана Кухти, російські війська у місті обстрілюють виключно цивільні об’єкти. «В Снігурівській громаді всі обстріли й влучання, які були, це все було по об’єктах цивільної інфраструктури. У мене немає розуміння, чому поцілили саме в магазин, так саме нема розуміння чому саме Снігурівка», – повідомив Іван Кухта. 

Наслідки російської атаки дронами Снігурівської громади Баштанського району. 31 січня 2024 року Фото: Миколаївська обласна прокуратура

Внаслідок цього обстрілу практично вщент знищено одне з підприємств ТОВ «СП «ПАЕК» у Баштанському районі – пошкоджено склади, господарські будівлі, техніку, знищено урожай. «Вчергове підраховуємо збитки. Тільки рік тому підприємство відновилось після тривалої окупації. Власними силами було відновлено інфраструктуру, відремонтовано техніку, розміновано поля. Наразі в компанії активно проходить підготовка до весняно-польових робіт. Хвала Богу, що люди в цей час були вдома. Це черговий підступний удар по агросектору країни. Ціна хліба надзвичайно висока», – зазначили в компанії.

Після певної перерви останнього місяця відновились масовані обстріли міста Миколаєва. Так, протягом ночі і вранці 7 лютого 2024 року російські військові здійснили кілька атак, комбінуючи різні способи ураження – БпЛА та ракети із застосуванням стратегічної авіації. Близько 06:00 військові рф здійснили атаку на місто Миколаїв із застосуванням не менше 3 БПЛа (попередньо «Shahed») та крилатої ракети (попередньо «Х-22»). У результаті обстрілу у Корабельному районі Миколаєва зафіксовано влучання у приватний житловий сектор – пошкоджено житлові будинки, автівки. Також пошкоджено електромережі, газові та водопровідні мережі, сталася пожежа на ділянці підземного газопроводу. Вибух ракети в приватному секторі міста створив вирву діаметром понад 10 метрів і глибиною до 5 метрів та завдав пошкоджень будинкам на декількох вулицях.

Зруйновані житлові будинки у приватному секторі міста Миколаєва після влучання російської ракети 7 лютого 2024 року.  Фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив, що три приватні будинки повністю знищено та не підлягають відновленню. Також пошкоджено 119 будинків приватного сектору – в основному, це розбитий дах, вибиті вікна, двері, стіни порушені. Також пошкоджено два нежитлових об’єкти — пошта та столярня. Зокрема, вибухом пошкодило будинок жителя Миколаєва Валентина Чечуя, а також повністю розтрощило автівку, на якій чоловік працював у таксі. «Я крізь сон відчув удар по голові. Встав, вікна нема, двері вибиті, їх просто розтрощило на дрібні шматочки. Вийшов на вулицю, а тут просто суцільний жах. Горів газ, скрізь у сусідів знесло дахи. Потім виявилось, що ще й сусід тяжко поранений помер», – розповів постраждалий чоловік. «В нас давно не було таких обстрілів. Не скажу, що це було несподіванкою, але обстріл перервав великий час тиші. Ніяких військових об’єктів чи техніки, які можна укривати, там не було. Це був просто район приватного сектору. Як завжди, мабуть, відрапортують, що поцілили в якийсь військовий об’єкт, але жодних об’єктів там немає, — зазначив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Вночі 8 лютого 2024 року російські військові знову атакували місто Миколаїв БпЛА, ймовірно типу «Shahed 131/136». Пошкоджень зазнали багатоквартирні будинки, приватні житлові будинки та об’єкт спортивної інфраструктури. Внаслідок влучань відбулось займання на території промислового підприємства та приватного будинку. «Пошкоджені понад 20 житлових будинків, промисловий об’єкт та спорткомплекс. На щастя, обійшлось без постраждалих», – повідомив міський голова Миколаєва.

Пошкоджені будівлі та автомобілі в м. Миколаєві після російської атаки дронами, 8 лютого 2024 року.  Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

11 лютого 2024 року збройні сили рф завдали ударів десятьма ударними БпЛА «Shahed- 131/136» по місту Миколаєву. Внаслідок влучань сталося займання на відкритій території інфраструктурного обʼєкту, яке було оперативно ліквідовано підрозділами ДСНС. Пошкоджень зазнали адміністративна будівля та промислові приміщення підприємств, щонайменше 17 житлових будинків, автомобілі, газопровід. Зафіксовано влучання дрона в житловий будинок, який майже зруйнований. 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області трапилися щонайменше такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

1674

РСЗВ «Град»

50

Авіаудар

33

Ракетний удар

441

РСЗВ «Смерч»

105

РСЗВ «Ураган»

31

Касетні засоби ураження

169

РСЗВ «Торнадо-C»

5

Міномет

9

БПЛА

72

Обстріл зі стрілецької зброї

14

Вибуховий пристрій

99

Ушкодження транспортним засобом

1

Катування (тортури), нелюдське поводження

18

Зникнення

11

Насильницькі зникнення

4

Незаконне позбавлення волі

11

Використання цивільного населення як щита

4

Привласнення майна цивільних осіб

17

Умисне вбивство цивільної людини

11

Умисне тілесне ушкодження цивільної людини

8

Захоплення цивільної будівлі

16

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

4

Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу

4

Зґвалтування

1

Взяття заручників

4

Посягання на людську гідність

7

Інше

5

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, відбуваються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури шляхом навмисних та невибіркових обстрілів.

Як і в попередній період, за останній місяць системних артилерійських обстрілів з боку військових рф зазнали населені пункти Очаківської, Куцурубської та Чорноморської громад Миколаївського району. Документаторами зафіксовано щонайменше 13 епізодів обстрілів цих громад, які завдали збитків житловій та іншій цивільній інфраструктурі. Також російські війська з РСЗВ обстріляли Галицинівську громаду.

Зафіксовано епізоди пошкодження цивільних об’єктів у Миколаївському та Баштанському районах внаслідок влучання БпЛА або їх уламків, зокрема у Снігурівській громаді пошкоджено приміщення та майно сільськогосподарського підприємства та магазина. Після певної перерви відновились масовані обстріли міста Миколаєва. Найбільших збитків місту завдав комбінований обстріл дронами та ракетами, який стався 7 лютого 2024 року.

Протягом останнього місяця зафіксовано щонайменше 8 подій із постраждалими цивільними людьми – 6 подій пов’язані з обстрілами цивільних об’єктів, 2 події сталися через детонацію вибухонебезпечних предметів. Найбільш резонансний випадок з жертвами серед цивільних людей стався 7 лютого 2024 року, коли внаслідок російської атаки міста Миколаєва одна людина загинула та щонайменше 12 людей отримало поранення.

Основне фото: Національна поліція. Наслідки влучання російської ракети в приватному секторі міста Миколаєва 7 лютого 2024 року. 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected]

Аналіз підготували громадські приймальні УГСПЛ у м. Одесі та м. Вознесенськ, які працюють на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Агентство економічного розвитку»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: