Публікація

639 днів повномасштабної війни в Запорізькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у Запорізькій області, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 639 днів повномасштабної російсько-української війни на території Запорізької області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 9631 епізод.

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Запорізькій області нами було зафіксовано загалом 1153 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав

Постраждалих

Загибель людини

409

Поранення людини

1141

Зникнення людини

557

Порушення прав

556

Зґвалтування

2

Усього

2665

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області, внаслідок переважно авіа-, артилерійських, ракетних ударів та дії вибухових пристроїв  загинуло щонайменше 409 людей та було поранено щонайменше 1141 людина. У жовтні було зафіксовано щонайменше 30 постраждалих осіб.

Серед інших резонансних подій, 3 листопада 2023 р. російські військові завдали ракетного удару по Комишуваській громаді (село Зарічне) Запорізького району. 11 людей дістали поранення, 9 із них — перебувають у лікарні. Двох одразу відпустили; четверо з дев’яти у важкому стані, є поранення середньої важкості. В усіх осколкові поранення: перебиті кінцівки, руки, ноги. Усім приблизно 40-50 років, одному чоловіку – за 70. 

Наслідки обстрілів, Запорізька область, 3 листопада 2023 року. Фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області

1.2. Інформація про порушення прав людини

Росіяни, які їдуть працювати на тимчасово окуповані території, не можуть поділити з військовими вкрадене житло. До окупованого Токмака приїхала працювати директором школи бурятка із Сєвєробайкальська Оксана Бухольцева. Для проживання вона захопила приватний будинок токмачан, які покинули місто через окупацію. І, як вона сама розповідає у соцмережі «Вконтакте», одного разу, повернувшись додому, зустріла там військових РФ. Ті також знали, що будинок порожній, і вирішили розташуватись у ньому. Бухольцевій довелося писати листа до окупаційної комендатури, щоб визначитись, хто проживатиме в чужому будинку.

За інформацією від 19 листопада 2023 року, у місті Бердянськ Запорізької області так звана російська окупаційна «влада» намагається баржами вивезти викрадену пшеницю до своїх портів.

1.3. Інформація про зникнення та незаконне затримання

За звітний період було виявлено інформацію про викрадення (насильницькі зникнення) цивільних осіб:

  • 13.11.2023 р. російські загарбники забрали з тимчасово окупованого Енергодару 10-річного хлопчика, в якого помер дідусь-опікун, і не надають родичам жодної інформації про дитину. За повідомленнями мешканців, нещодавно в Енергодарі помер дідусь, який опікувався маленьким Вадимом. Після цього окупанти відвезли дитину до Мелітополя. Родичі, які залишились у хлопчика, стукають в усі двері, проте безрезультатно. Інформацію про нього окупаційні органи не надають.

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Запорізькій області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше 15380 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів

Кількість

Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення

1725

Громадська організація

2

Будівлі житлово-побутового призначення

12266

Буд. лікувально-оздоровчого закладу

59

Об’єкти культурно-розважального закладу

27

Будівлі освітньо-виховного закладу

163

Будівля державної установи

69

Об’єкти транспортної інфраструктури

63

Господарчі угіддя, ліси

88

Будівлі культового призначення

35

Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення

296

Історичні пам’ятки

39

Мости

6

Транспортні засоби (автомобіль, судно)

520

Гуманітарний конвой

5

Гуманітарний коридор

4

Об’єкт невідомий

13

Загалом об’єктів

15 380

Повідомляється, що 13.11.2023 р. у Запорізькій області, в селі Новозлатопіль, ворог зруйнував єврейську школу та синагогу. У тимчасово окупованому селі Новозлатопіль Запорізької області внаслідок обстрілів зруйновані приміщення єврейської школи та синагоги: будівля кінця 19 ст. використовувалася і як синагога. Також зруйнована будівля ще однієї єврейської школи поруч, що побудована у 20-х роках. Від пам’яток залишилися зовнішні стіни, теж пошкоджені.

Фото: https://cutt.ly/xwOUSrFt 

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Запорізькій області сталися такі події:

Подія

Епізодів

Арт. обстріл (бомбардування)

6989

РСЗВ «Град»

546

Авіаудар

352

Ракетний удар

403

Касетні засоби ураження

34

Вибуховий пристрій

40

Катування (тортури), нелюдське поводження

23

Зникнення

299

Незаконне позбавлення волі

176

Привласнення майна цивільних осіб

201

Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор

6

Захоплення цивільної будівлі

65

Використання цивільного населення як щита

30

Інше

16

10  листопада 2023 року під артилерійський обстріл окупантів знову потрапило село Мала Токмачка Пологівського району. Зруйновано оселі та господарські будівлі місцевого населення. Унаслідок обстрілу загинув 48-річний чоловік, його 44-річну дружину госпіталізовано з пораненнями.

Протягом 7 листопада 2023 року російські військові атакували 27 населених пунктів Запорізької області. Внаслідок артудару по Верхній Терсі поранення отримали чоловіки 27 та 54 років. Їх доправлено до лікувальної установи.

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та отримують поранення цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. 

Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та із залученням великої кількості зброї. Наприклад, протягом 18 листопада 2023 року  армія РФ завдала 132 удари по містах та селах Запорізької області: 2 ракетні — по Таврійському, Вільнянщині; 5 разів застосувала РСЗВ по Роботиному, Малій Токмачці та Левадному; 10 разів атакувала безпілотниками Гуляйполе, Оріхів, Залізничне, Чарівне, Малинівку, Малі Щербаки та Степове; 115 разів з артилерії обстріляла території Новодарівки, Новоандріївки, Полтавки, Левадного, Білогір’я, Лугівського, Темирівки, Кам’янського, П’ятихаток, Плавнів, Малих Щербаків. Надійшло 20 повідомлень про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури. Окупанти вдарили ракетами ОТРК «Іскандер-М» по Вільнянщині, пошкоджено місцевий лікувальний заклад.

Протягом 22 листопада 2023 року військові РФ 127 разів обстріляли міста та села Запорізької області: 2 удари з реактивних систем залпового вогню завдали по Роботиному; 19 БпЛА атак здійснили по Гуляйполю, Залізничному, Малій Токмачці, Новодарівці, Новоданилівці, Малинівці, Роботиному, Степовому; 106 артилерійських ударів завдали по населеним пунктам Оріхів, Щербаки, Новоандріївка, Чарівне, Левадне, Полтавка, Лугівське, Затишшя, Кам’янське, П’ятихатки та Гуляйпільське, Малі Щербаки.  

Надійшло 23 повідомлення про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури.

Наслідки російських обстрілів 22 листопада 2023 року на Запоріжжі. Фото: ЗОВА

 Щодня фіксуємо обстріли цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Запорізької області, щодня росіяни обстрілюють територію регіону з артилерії, авіації, РСЗВ, застосовують БПЛА по: Гуляйполю, Новодарівці, Малих Щербаках, Малинівці, Білогір’ю, Кам’янському, П’ятихатках, Залізничному, Роботиному, Новоандріївці, Ольгівському, Малій Токмачці, Темирівці, Полтавці, Лобковому, Гуляйпільському та інших населених пунктах.

Знищено приватні домівки, пошкоджені господарські будівлі, підприємства, об’єкти інфраструктурного забезпечення. Внаслідок обстрілів помирають та дістають важкі поранення місцеві мешканці.

Основне фото: ГУ Нацполіції в Запорізькій області

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготував координатор громадської приймальні УГСПЛ в Запорізькій області Сергій Бізденежний

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: