Публікація

547 днів повномасштабної війни в Сумській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 547 днів повномасштабної російсько-української війни на території Сумської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1852 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Сумській області нами було зафіксовано загалом 334 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав  Постраждалих
Загибель людини 223
Поранення людини 501
Порушення прав 19
Зникнення людини 20
Зґвалтування
Усього 763

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 223 людей та було поранено щонайменше 501 особу.

За останній місяць спостерігався стабільно високий рівень випадків поранень та загибелі внаслідок обстрілів ЗС РФ населених пунктів. Наприклад, 27 липня був мінометний обстріл Юнаківської громади, унаслідок чого було поранено 1 цивільну особу. 29 липня здійснено ракетний удар по закладу освіти у Сумах: ворожа ракета зруйнувала навчальний корпус Сумського міжрегіонального вищого професійного училища, де був розташований Центр досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині. Як наслідок: 22 постраждалих та 2 загиблих. 30 липня через мінометний обстріл Краснопільської громади було поранено 1 цивільну особу. Наступного дня на території Великописарівської громади було зафіксовано удари з міномету, внаслідок чого поранення отримала 1 цивільна особа. 5 серпня  був артилерійський обстріл Новослобідської громади. Внаслідок обстрілу загинув місцевий житель: 61-річний житель с. Манухівка, отримавши поранення на власному подвірʼї. 

23 серпня завдано удар БпЛа типу «Шахед» (1 вибух) по приміщенню навчального закладу в м. Ромни. Приміщення навчального закладу зруйновано повністю. Унаслідок атаки окупантів на Роменську загальноосвітню школу загинуло чотири працівники: 51-річна директорка школи, її 33-річна заступниця, 41-річна секретарка та 42-річний бібліотекар, ще чотири працівниці отримали поранення. 

Фото: Сумська обласна прокуратура

Того ж дня з міномета обстріляли Краснопільську територіальну громаду Сумської області, внаслідок чого було пошкоджено домоволодіння, трактор та автомобіль місцевих жителів. Крім того, 61-річний господар будинку та його 57-річна дружина дістали поранення. 

2. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Сумській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше  3023 об’єкти цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення   359
Будівлі житлово-побутового призначення 1719
Об’єкти культурно-розважального закладу 37
Будівлі освітньо-виховного закладу 100
Будівля державної установи 47
Об’єкти транспортної інфраструктури 13
Господарчі угіддя, ліси 38
Будівлі культового призначення 36
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 298
Історичні пам’ятки 9
Мости 7
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 68
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 292
Загалом об’єктів 3023

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на об’єкти цивільної інфраструктури Сумської області: 24 липня зафіксовано обстріл із САУ (6 вибухів), ствольна артилерія (3 вибухи), мінометний обстріл (13 вибухів), артилерійський обстріл (9 вибухів) по території Краснопільскої громади. Пошкоджено два приватних житлових будинки, ЛЕП. 27 липня ворог знищив ферму, загинуло понад півсотні тварин на території Білопільської громади. Також пошкоджено трансформатор. 30 липня ЗС РФ здійснено обстріл Краснопільської громади: міномет (30 вибухів), САУ (27 вибухів), артилерія (5 вибухів). Поранено 1 цивільну особу. Пошкоджено 3 приватні житлові будинки, СТО, на території якого – трактор та трансформатор. 1 серпня ЗС РФ здійснено мінометний обстріл (34 вибухи),  пуск 6 ракет (типу НУРС) з гелікоптера по Есманській громаді. Внаслідок обстрілів пошкоджено складське приміщення приватного підприємства та трактор. 4 серпня зафіксовано мінометний обстріл (20 вибухів) Новослобідської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено 2 приватних будинки, лінію електромереж. 8 серпня російські військові, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації здійснили артилерійський обстріл Великописарівської громади Охтирського району, унаслідок чого пошкоджено ангар і сільськогосподарську техніку одного з фермерських господарств, а також чотири приватні будинки. 10 серпня військові РФ скинули 48 мін на територію Середино-Будської громади. Внаслідок одного з обстрілів пошкоджено приміщення Будинку культури. Також зафіксовано 5 вибухів з АГС та 2 вибухи з артилерії. 11 серпня ворог бив з мінометів (7 вибухів) та артилерії (6 вибухів) по Середино-Будській громаді. Внаслідок одного з мінометних обстрілів пошкоджено 2 житлові господарства.  15 серпня зафіксовано артилерійські обстріли (16 вибухів) по Миколаївській сільській громаді. Внаслідок одного з обстрілів пошкоджено 1 приватне домогосподарство. 17 серпня військові РФ били з мінометів (15 вибухів) та артилерії (55 вибухів) по Краснопільській громаді. Внаслідок артобстрілів пошкоджено приватний будинок, гараж, баню, сарай, нежитлові будівлі, 2 магазини, автомобіль, газопровід. 19 серпня здійснено авіаудари з гелікоптера – пуск 17 некерованих авіаційних ракет НАР по Хотінській громаді. За результатом одного з обстрілів пошкоджено приватне домогосподарство, сталося загоряння приватного будинку.

Фото: Сумська обласна прокуратура

23 серпня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації з міномета обстріляли Краснопільську територіальну громаду Сумської області, внаслідок чого було пошкоджено домоволодіння, трактор та автомобіль місцевих жителів. Більш того, 61-річний господар будинку та його 57-річна дружина отримали поранення.

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 842
РСЗВ “Град” 108
Авіаудар 255
Ракетний удар 71
РСЗВ “Ураган” 4
Міномет 431
Обстріл зі стрілецької зброї 62
Вибуховий пристрій 60
Ушкодження транспортним засобом 5
Катування (тортури), нелюдське поводження 17
Зникнення 13
Незаконне позбавлення волі 11
Привласнення майна цивільних осіб 32
Використання цивільного населення як щита 4
Умисне вбивство цивільної людини 27
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини  1
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 23
Захоплення цивільної будівлі 9
Інше 12

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Ми зафіксували тільки ті випадки, в яких є наслідки для населення та країни, але варто зауважити, що протягом останнього місяця обстріли здійснювалися зі збільшеною амплітудою та по об’єктах цивільної інфраструктури. 

Так, 4 серпня зафіксовано мінометний обстріл (20 вибухів) Новослобідської громади. Внаслідок обстрілу пошкоджено 2 приватних будинки, лінію електромереж. 8 серпня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації здійснили артилерійський обстріл Великописарівської громади Охтирського району, унаслідок чого пошкоджено ангар і сільськогосподарську техніку одного з фермерських господарств, а також чотири приватні будинки. 10 серпня окупанти скинули 48 мін на територію Середино-Будської громади. Внаслідок одного з обстрілів пошкоджено приміщення Будинку культури. Також зафіксовано 5 вибухів з АГС та 2 вибухи з артилерії. 29 липня здійснено ракетний удар по закладу освіти у Сумах: ворожа ракета зруйнувала навчальний корпус Сумського міжрегіонального вищого професійного училища, де був розташований Центр досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині. Як наслідок: 22 постраждалих та 2 загиблих.

Фото: Сумська обласна прокуратура

23 серпня завдано удару БпЛа типу «Шахед» (1 вибух) по приміщенню навчального закладу в м. Ромни. Приміщення навчального закладу зруйновано повністю. Унаслідок атаки окупантів на Роменську загальноосвітню школу загинуло чотири працівники – 51-річна директорка школи, її 33-річна заступниця, 41-річна секретарка та 42-річний бібліотекар, ще чотири працівниці отримали поранення. Того ж дня з міномета обстріляли Краснопільську територіальну громаду Сумської області, внаслідок чого було пошкоджено домоволодіння, трактор та автомобіль місцевих жителів. Більш того, 61-річний господар будинку та його 57-річна дружина. Загалом за цей місяць спостерігалася підвищена активність ворога порівняно з попередніми місяцями.

Основне фото: Північний лісовий офіс

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували юристи громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: