Публікація

455 днів повномасштабної війни в Сумській області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної приймальнею УГСПЛ у м.  Суми, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 455 днів повномасштабної російсько-української війни на території Сумської області.

Було задокументовано та внесено до бази даних 1472 епізоди. 

Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Сумській області нами було зафіксовано загалом 282 епізоди, пов’язані з людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих
Загибель людини 189
Поранення людини 398
Порушення прав 17
Зникнення людини 20
Зґвалтування
Усього 624

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Сумській області внаслідок переважно ракетних ударів та вибухових пристроїв загинуло щонайменше 189 людей та було поранено щонайменше 398 людей.

За останній місяць спостерігалися випадки поранень та загибелі внаслідок обстрілів населених пунктів.  3 травня  внаслідок артилерійського обстрілу по Юнаківській громаді було поранено цивільну людину, якій надано першу медичну допомогу та направлено до медичного закладу. 5 травня поблизу села Вільна Слобода підірвався трактор. Внаслідок вибуху сталось загоряння трактора, водій та агроном підприємства отримали тілесні ушкодження.

Фото: https://t.me/bilopillya_info

Наступного дня, 6 травня, з літака Су-35 зафіксовано авіаудар 2 керованими авіаційними бомбами по м. Глухів. Внаслідок обстрілу поранення, попередньо, отримали п’ять осіб, серед яких одна неповнолітня дитина (12 років), з яких четверо госпіталізовані до місцевої лікарні. Вже 7 травня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації здійснили авіаудар по території населеного пункту Шосткинського району. Внаслідок авіаудару пошкоджено будівлі та майно приватного підприємства, 3 цивільних осіб отримали поранення. 10 травня росіяни били по території Білопільської громади з мінометів (29 вибухів) та артилерії (6 вибухів). Внаслідок одного з обстрілів зі ствольної артилерії по с. Павлівка пошкоджено 1 домоволодіння, гараж фермерського господарства, ЛЕП. Від уламку артснаряду за місцем проживання загинув місцевий мешканець, 1967 р.н. 16 травня внаслідок мінометного удару по Миропільській громаді поранень зазнала 1 цивільна особа. 19 травня поблизу с. Садки внаслідок скидання вибухового пристрою з БпЛА на  автомобіль зі співробітниками АТ «Сумиобленерго» загинули 3 особи. 22 травня внаслідок артилерійського обстрілу Великописарівської громади 1 цивільна особа отримала осколкове поранення та доставлена до медичного закладу. 24 травня внаслідок мінометного обстрілу по Хотінській громаді отримали поранення 2 цивільні особи. Усім постраждалим внаслідок збройної агресії зс рф проти України було надано необхідну медичну допомогу.

 

3. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Сумській області за досліджуваний період унаслідок переважно ракетних ударів було зруйновано/пошкоджено щонайменше  2299 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення    234
Будівлі житлово-побутового призначення 1324
Об’єкти культурно-розважального закладу 34
Будівлі освітньо-виховного закладу 88
Будівля державної установи 37
Об’єкти транспортної інфраструктури 13
Господарчі угіддя, ліси 36
Будівлі культового призначення 33
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 237
Історичні пам’ятки 9
Мости 7
Будівлі лікувально-оздоровчого закладу 48
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 199
Загалом об’єктів 2299

 

Протягом останнього місяця зафіксовано цілеспрямовані атаки окупантів на об’єкти цивільної інфраструктури Сумської області. 25 квітня з території рф здійснено артилерійський обстріл по Юнаківській громаді – 4 прильоти. Внаслідок обстрілу на території одного підприємства пошкоджено лінію електромережі, приміщення автогаража та вікна в приміщенні пилорами. 30 квітня з території рф здійснено обстріл з РСЗВ  «Град» по м. Дружба Дружбівської територіальної громади – 4 вибухи. Внаслідок влучання у житловий будинок під час обстрілу сталася пожежа. Пошкоджено приміщення відділення банку. Також один з боєприпасів влучив в дах двоповерхового 12-квартирного житлового будинку. Внаслідок влучання пошкоджена покрівля будинку. 5 травня з території рф ворог здійснив пуски ракет з гелікоптера по Зноб-Новгородській громаді. Внаслідок авіаудару пошкоджено приватні житлові будинки. 6 травня з території рф з літака Су-35 зафіксовано авіаудар 2 керованими авіаційними бомбами по м. Глухів. Внаслідок авіаудару у м. Глухів знищено повністю 2 та пошкоджено близько 50 приватних будинків, а також навчальний заклад та ЛЕП, мінімум 4 машини.

Фото: пресслужба Офісу генпрокурора

10 травня росіяни били по території Білопільської громади з мінометів (29 вибухів) та артилерії (6 вибухів). Внаслідок одного з обстрілів зі ствольної артилерії по с. Павлівка пошкоджено 1 домоволодіння, гараж фермерського господарства, ЛЕП. 17 травня здійснено мінометний обстріл (4 вибухи) по Новослобідській громаді. Внаслідок обстрілу відбулося загорання житлового будинку. Інший приватний будинок пошкоджено. При спробі загасити пожежу цивільні особи були обстріляні з стрілецької зброї. 22 травня росіяни гатили з артилерії – 13 вибухів по Великописарівській громаді: обстрілом пошкоджено приватний будинок, автомобіль, господарчу споруду та паркан. 

 

3. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Сумській області сталися такі події:

 

Подія Епізодів
Арт. обстріл (бомбардування) 683
Авіаудар 221
Ракетний удар 61
Вибуховий пристрій 56
Катування (тортури), нелюдське поводження 17
Незаконне позбавлення волі 9
Привласнення майна цивільних осіб 32
Використання цивільного населення як щита  4
Інше 12

 

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що під час повномасштабної російсько-української війни гинуть та зазнають серйозних поранень  цивільні особи, стаються руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних та невибіркових обстрілів. Протягом останнього місяця обстріли здійснювалися систематично та по об’єктах цивільної інфраструктури. Так, 6 травня з території рф з літака Су-35 зафіксовано авіаудар 2 керованими авіаційними бомбами по м. Глухів. Внаслідок авіаудару у Глухові знищено повністю 2 та пошкоджено близько 50 приватних будинків, а також навчальний заклад та ЛЕП, мінімум 4 машини. Внаслідок обстрілу поранення, попередньо, отримали п’ять осіб, серед яких одна неповнолітня дитина (12 років), з яких четверо госпіталізовано до місцевої лікарні.  19 травня поблизу с. Садки внаслідок скидання вибухового пристрою з БпЛА на автомобіль зі співробітниками АТ «Сумиобленерго» загинули 3 осіб. 24 травня  знову з території рф з літака здійснено пуск авіаційної ракети по Юнаківській громаді. Внаслідок влучання ракети пошкоджено центральний корпус закладу дошкільної освіти.

Основне фото: ГУ ДСНС України

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected] 

Аналіз підготували юристи громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: