Публікація

10 місяців повномасштабної війни у Хмельницькій області: узагальнення подій

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні воєнні злочини російськими окупантами у Хмельницькій області з лютого по грудень 2022 року повномасштабної російсько-української війни.

ГО «Подільська правова ліга», на базі якої працює приймальня УГСПЛ, веде документування міжнародних злочинів (злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Хмельницькій області. Було задокументовано та внесено до бази даних 18 епізодів з лютого по грудень 2022 року. 

У даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулись у Хмельницькій області з моменту повномасштабного вторгнення російських військ на територію України (24 лютого – 24 грудня 2022 року). Інформація в цій публікації спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення. 

Обстріл енергетичного об’єкту на Хмельниччині. Фото ГУ ДСНС України у Хмельницькій області
  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Хмельницькій області нами було зафіксовано загалом 3 епізоди, пов’язані з людськими втратами, пораненнями чи порушенням прав серед цивільного населення.

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом у Хмельницькій області внаслідок ракетних ударів поранено щонайменше 5 людей.

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень унаслідок бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Хмельницькій області за досліджуваний період внаслідок ракетних обстрілів було пошкоджено щонайменше 26 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

За задокументованими даними, серед об’єктів: житлові будинки, інфраструктура життєзабезпечення, а саме електричні підстанції, нафтобази, господарчі угіддя, ліси. 

Наслідки обстрілу на Хмельниччині. Фото Хмельницької ОВА

Найбільшу кількість пошкодженого та зруйновного майна на території Хмельницької області зафіксовано 24 серпня 2022 внаслідок двох ракетних обстрілів: було пошкоджено та зруйновано близько 9 будівель різного призначення. Також масований обстріл, пов’язаний із пошкодженням інфраструктури життєзабезпечення, спостерігався у передзимовий період, а саме жовтня та листопада 2022 року. У цей період у Хмельницькій області зазнали ракетних ударів об’єкти електропостачання, подекуди із повторними влучаннями.

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати які міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Хмельницькій області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» в жодному разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що у Хмельницькій області пошкоджень внаслідок ракетних ударів зазнають об’єкти інфраструктури, господарчі угіддя та ліси. Господарчі угіддя та ліси зазнають пошкоджень здебільшого внаслідок падіння ракети після спрацювання системи ППО. У період пов’язаний із настанням похолодання, ворог завдає ударів по енергетичній системі Хмельницького регіону та по всій території України в цілому. Це є безумовно, порушенням міжнародного гуманітарного права. Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань заборонена міжнародними угодами. З настанням зимового періоду а саме з початку жовтня 2022 року, російські терористичні війська розпочали масові обстріли об’єктів інфраструктури життєзабезпечення таких як теплові електростанції та електричні підстанції, що підтверджує факт здійснення російськими військами терористичних дій спрямованих на знищення енергетичної системи України.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за ст. 8 параграф 2 пункту (b) підпункту (ix) (iv).

Проте грудень для жителів Хмельниччини був відносно спокійним. Протягом усього місяця на території Хмельницької області не зафіксовано жодних воєнних злочинів російських окупаційних військ.

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, напишіть нам на адресу [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: