Публікація

Тема заняття – паспортизація ромів

Авторка: Євгенія Навроцька, вчителька вищої категорії, громадська активістка, м. Ужгород

Час проведення: 45 хвилин.

Аудиторія: 20–25 осіб. 

План:

  1. Що таке “громадянство” (6 хв.).
  2. Що таке паспорт? Заходи з попередження відсутності документів особи. (15 хв.).
  3. РОЛЬОВА ГРА “Попередження відсутності паспорта особи” (17 хв.).
  4. Підсумки заняття та вправа МІКРОФОН (7 хв.).

Обладнання: навчальний відео сюжет, папір для записів, маркери, стіл і стілець.

Роздаткові матеріали: 1) заходи з попередження відсутності паспорта у  людини (виготовити достатню кількість копій і роздати один примірник на двох учасників заняття); 2) РОЛЬОВА ГРА № 1 (виготовити дві копії і роздати учасникам діалогу ); 3) РОЛЬОВА ГРА № 2 (виготовити дві копії і роздати  учасникам діалогу); 4) РОЛЬОВА ГРА № 3 (телефонна розмова) (виготовити дві копії і роздати  учасникам діалогу).

ХІД ЗАНЯТТЯ:

  1. Що таке “громадянство” (6 хв.)

Перш ніж розпочати наше заняття, давайте пригадаємо ПРАВИЛА за якими ми будемо працювати. Бажаючі учасники називають по одному правилу.

Отже, що таке громадянство? Перед тим як почути Ваші відповіді, розповім Вам кілька історій.

Постановка проблеми. Відсутність паспорта у ромки.

 Сюжет 1. Демонстрація  відеофрагменту про Сільвію Макулу від початку до 1 хв. 49 сек.

Текст відео фрагменту. «Старша жінка ромка Сільвія Макула пройшла по своїй життєвій стежині нескінченні кілометри. Йшла, як вміла, як їй підказувала совість.

Відео за посиланням

Побиваючись у пошуках хліба насущного Сільвія не помічала, як змінюються світ навколо неї. Як розвалився Радянський Союз, якими стали нові умови життя.  Не здогадувалась, що держава піклується  про тих, хто опинився у скрутному матеріальному положенні. Допомагає багатодітним родинам.  Не знала, що необхідно замінити паспорт зі старого зразка СРСР на новий – громадянки України. А з ним і отримувати те, що їй належить по-закону.

Після перегляду відеофрагменту учасники за бажанням висловлюються щодо того, чи можна жити без паспорту, чому Сільвія не має паспорту?

  1. Що таке паспорт? (15 хв.)

Паспорт, чому ми приділяємо йому таке велике значення?

Паспорт особи – унікальний документ, до якого необхідно ставитись обережно і з   повагою. На першій сторінці –  символ нашої держави – прапор,  що вказує на нашу приналежність до  громадянства України.

На другій сторінці – знаходиться  фотографія, що  поновлюється з плином часу і вклеюється на відповідні місця.  Під фотографією ставиться особистий підпис, який ще раз підтверджує індивідуальність володаря паспорту.  На інших сторінках – вказується наш громадянський стан, тобто одружена особа  або ні,  вписуються діти, народжені у родині, ставиться відмітка про реєстрацію за місцем проживання та інше».

Громадянство України – правовий зв’язок між фізичною особою і Україною, що знаходить свій вияв у їх взаємних правах та обов’язках. Громадянин України – особа, яка набула громадянство України в порядку, передбаченому законами України та міжнародними договорами України.

Документи, що підтверджують громадянство України: основний документ –  паспорт громадянина України; свідоцтво про належність до громадянства України.

Розглянемо що є спільним і відмінним між поняттями «людина»,  «особа», «громадянин».

Сюжет 2. Ситуація відсутності паспорта у дорослого чоловіка.

Які проблеми виникають у людини, якщо у неї немає паспорта?

Показ фрагменту відео фільму «Паспортизація ромів» з 1 хв. 50 сек. до 2 хв. 51 сек.

Густав Макула. «Я живу тут 30 років. Я без документів, без паспорта. Ні на роботу, нікуди. Що мені робити? У мене немає ні свідоцтва, нічого. Живу просто так. Родина є у мене. Четверо дітей. Два хлопчика і дві дівчинки у мене. Живу ось так. Спочатку жив на вулиці. Зараз живу з родиною. Не краду. Спокійно живу, працюю. У людей працюю, у приватників. Але що це за гроші – 50-70 рублів. Нічого. За те живу дома, живу спокійно, не йду красти. Живу з сім’єю. Якщо би у мене був паспорт, то знайшов би для себе якусь  роботу. Наприклад в «Комунтранс», або ще кудись. Я така людина, якщо подивлюсь раз як це робиться, то вже і зроблю.»

Після перегляду відеофрагменту учасники за бажанням висловлюються щодо того, яка користь людині від паспорту?

Сюжет 3. Показ фрагменту відео фільму «Паспортизація ромів». 2 хв. 52 сек. до 3 хв. 38 сек. про проблеми в житті при відсутності паспорту ромки.

Після перегляду сюжету вчитель питає:

  1. Чи знаєте ви про подібні випадки?
  2. Які проблеми можуть виникнути, якщо нема паспорту?

Сюжет 4. Відсутність особистих документів у юнака.

Марек Гуді.  Фрагмент відеофільму. 3 хв. 39 сек до 3хв.53сек.

У мене було багато проблем. Я не знав до кого звертатись. Я не мав до кого. Мама померла. Я виховувався старою бабусею. Я не мав Свідоцтва про народження,  паспорта, нічого, ніяких документів.

Що таке паспорт? Заходи з попередження відсутності документів особи.

Мабуть, у кожного були і такі випадки, коли хтось із вашої родини не мав паспорта, свідоцтва про народження?  Тим самим втрачається право бути громадянином України і користуватись правом на соціальне забезпечення, медичного обслуговування, соціального захисту, працевлаштування. Чи правильно це? Відповідають бажаючі.

А як ви думаєте, чи можна виправити дану ситуацію? Відповідають бажаючі. Викладач підсумовує.

Паспорт це – (фр. passeport) — документ, що видається державою для посвідчення особи своїх громадян (первісне значення — дозвіл на проїзд через порт). Паспорт закордонний –  надає право легально перетинати кордон і визначає громадянство його власника.

Наразі паспорт громадянина України оформляється з 14 років.

Свідоцтво про народження це – є документом, що підтверджує факт реєстрації народження дитини. Свідоцтво про народження може бути оформлене і видане ще в пологовому будинку, або отримується згідно довідки з пологового будинку у Органі реєстрації актів цивільного стану.

Справді,  державою передбачено заходи з попередження відсутності особистих документів. Завдяки цим заходам, у багатьох випадках особи отримують особисті документи.

Зараз ви усі отримаєте таблицю у якій зазначено, які документи необхідні для   отримання паспорта або Свідоцтва про народження. Уважно ознайомтеся з ними, тому що далі буде особливе завдання. Роздаємо додаток 1.

  1. РОЛЬОВА ГРА “Отримання паспорта» (17 хв.)

Викладач обирає шістьох бажаючих, об’єднує їх по двоє  та роздає їм сценарії трьох РОЛЬОВИХ ІГОР, які вони мають розіграти (додатки 2, 3 і 4).

Тепер, якщо всі ознайомились із заходами, ми застосуємо РОЛЬОВУ ГРУ “Новий паспорт”. Так, хтось буде тим, у кого відсутній паспорт, хтось тим, хто хоче допомогти.  Ми усі разом визначимо який захід  необхідно застосувати у цьому випадку.

Розглядаємо першу ситуацію. Особи, які гратимуть ролі жінки Сільвії і поліцейського виходять на середину класу та розігрують РОЛЬОВУ ГРУ № 1 (додаток 2).

Розглядаємо другу ситуацію. Особи, які гратимуть ролі  Густава  і співробітника Центру зайнятості населення  виходять на середину класу та розігрують РОЛЬОВУ ГРУ № 2 (додаток 3).

Розглядаємо третю ситуацію. Особи, які гратимуть ролі Марека  та студента юридичної клініки  виходять на середину класу та розігрують РОЛЬОВУ ГРУ № 3  (додаток 4).

Після кожної РОЛЬОВОЇ ГРИ відбувається обговорення. Викладач запитує: які заходи попередження відсутності паспорта можна застосувати? Чому не можна застосувати інші? Або чи можна застосувати інші? Відповідають бажаючі.

Відповіді для викладача: перша ситуація – роз’яснююча робота з ромським населенням про обмін паспортів старого зразка СРСР на новий громадянки України; друга ситуація – посилення інтеграції ромського населення в українське суспільство;   третя ситуація –  покращення роботи органів опіки та піклування, служби сім’ї та молоді; 

  • Підсумки заняття та вправа МІКРОФОН (7 хв.)

Наше заняття наблизилося до завершення. Ви отримали знання про заходи з попередження паспортів у ромських родинах. Проте, хочу наголосити, що ці заходи не виключають притягнення до адміністративної відповідальності.

Тепер уявіть, що після заняття до вас підійшов журналіст і попросив коротко розповісти, які є заходи попередження відсутності паспортів громадянина України у ромських родинах? У яких випадках можна застосовувати обмін  старих паспортів на нові документи? Хто може допомогти ромам у цих важких ситуаціях? Що було цікавого на цьому занятті? Відповідають бажаючі за допомогою уявного мікрофону.

Якщо залишається час, викладач коротко розповідає про причини і особливості паспортизації ромського населення.

Наголошує, що всі ситуації були взяті з реального життя та завершились позитивним результатом. У ромки Сільвії Макули є п’ятеро дітей, шістнадцять онуків. Всі вони були без паспортів і Свідоцтв про народження. Зараз всі члени родини Сільвії мають особисті документи. Густав знайшов роботу. Марек отримав паспорт.

Також можна додивитись відеосюжет після 3.53 хв.

 

Додаток 1

Видача паспорта громадянина України у формі ID-картки

 

Підстава для отримання Досягнення 14-річного віку
Як отримати

 

·                  зібрати необхідні документи;

·                  звернутися до територіального підрозділу ДМС України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП)), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ»;

У разі, коли особа не має місця проживання, за адресою якої вона може бути зареєстрована, та з певних причин не може або не бажає отримувати статус бездомної особи, або знята з реєстрації місця проживання, слід звернутися до територіального підрозділу ДМС України, центру надання адміністративних послуг, центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» за останнім зареєстрованим місцем проживання або за фактичним місцем проживання.

Вартість послуги та пільги

 

Для громадян, які досягли 14-річного віку, та отримують паспорт громадянина України вперше – адміністративна послуга безоплатна
Подача заяви

 

Заява-анкета заповнюється працівником ДМС, адміністратором ЦНАП або працівником центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ»
Необхідні документи –                  свідоцтво про народження;

–                  оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України);

–                      довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності).

Строк розгляду заяви

 

Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання.

 

Додаток 2

(виготовити дві копії і роздати  учасникам діалогу)

РОЛЬОВА ГРА № 1

Старий паспорт

Соціальний працівник: Сільвія Макула, у вас є паспорт?

Сільвія Макула: Є!

Соціальний працівник: (Дивиться на паспорт.)Чому у вас досі паспорт старого взірця СРСР?

Сільвія Макула: А що, він є недійсний?

Соціальний працівник: Так, недійсний, ще з 1992 року.

Сільвія Макула: Я не знала про це. Мені ніхто не говорив про те, що треба поміняти паспорт.

Соціальний працівник: Вам вже треба за віком оформляти  пенсію.

Сільвія Макула: А що мені за старим паспортом не оформлять?

Соціальний працівник: Ні. Вам треба негайно оформити новий паспорт громадянки України.

Сільвія Макула: Що мені треба зробити?

Соціальний працівник: Звернутись з письмовою заявою до Державної служби з Міграції про оформлення паспорту нового взірця.

Сільвія Макула: Я не вмію писати і читати.

Соціальний працівник: У нас в місті  працюють юристи-адвокати. Вони вам допоможуть.

 

Додаток 3

(виготовити дві копії і роздати  учасникам діалогу)

РОЛЬОВА ГРА № 2

 Пошук роботи

Густав Макула: Я звернувся до вас за допомогою у пошуках роботи.

Співробітник Центру зайнятості населення: Для того, щоб ми допомогли вам, спочатку необхідно зареєструватись у нас. У вас є паспорт?

Густав Макула: Немає.

Співробітник Центру зайнятості населення: Де ви живете?

Густав Макула: Вже тридцять років в Ужгороді.

Співробітник Центру зайнятості населення: Ви одружені? У вас є діти?

Густав Макула: Так. У мене є жінка і четверо дітей. Два хлопчика і дві дівчинки.

Співробітник Центру зайнятості населення: У вас є якась професія?

Густав Макула: Ні. Я працюю по найму у приватників за 50 гривен в день. Але зараз і у них немає роботи. Але мені треба тільки раз подивитись на те, як це робиться, то вже і сам так зроблю,

Співробітник Центру зайнятості населення: Шкода, але ми нічим вам не можемо допомогти. Приходьте, коли оформите паспорт громадянина України.

Густав Макула: Добре!

Співробітник Центру зайнятості населення: У вас було Свідоцтво про народження?

Густав Макула: Так. Але воно загубилось.

Співробітник Центру зайнятості населення: Ми вам допоможемо звернутись до Державного Органу реєстрації актів цивільного стану,  щоб ви змогли отримати копію Свідоцтва про народження. Потім звернемось до Державної служби Міграції для отримання паспорту.

 

Додаток 4

(виготовити дві копії і роздати  учасникам діалогу)

РОЛЬОВА ГРА № 3

Перший паспорт

Марек Гуді: Мені 21 рік, але у мене немає паспорта.

Співробітник безкоштовної юридичної клініки: Так, це погано. Спробуємо вам допомогти.

Марек Гуді: Дякую!

Співробітник безкоштовної юридичної клініки: У Державну службу міграції треба подати Свідоцтво про народження  та дві фотографії і оплатити державне мито за оформлення паспорта.

Марек Гуді: У мене немає Свідоцтва пр. народження.

Співробітник безкоштовної юридичної клініки: Як нема? Чому?

Марек Гуді: Моя мама померла від туберкульозу, коли я був зовсім маленьким. Батько виїхав і я не знаю, де він. Мене виховувала бабуся. Але нещодавно і вона померла.

Співробітник безкоштовної юридичної клініки: Так! Діла кепські. Все ж ми спробуємо вам допомогти. Ви народились в Ужгороді?

Марек Гуді: Так.

Співробітник безкоштовної юридичної клініки: Тоді ми мусимо знайти у пологовому будинку копію довідки про ваше народження. Її зможе отримати лише наш адвокат, що працює у нашому офісі.

Марек Гуді: Буду дуже радий, якщо ви мені допоможете!

Співробітник безкоштовної юридичної клініки: На основі цієї довідки адвокат допоможе вам отримати Свідоцтво про народження, а пізніше і ваш перший в житті паспорт.

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: